Hárommillió embert teszteltek Szlovákiában egyetlen hétvége alatt

külföld
2020 november 02., 08:47

Sikeresnek ítélik az országos tesztelést a szlovák politikusok: a hétvégén a lakosság több mint felét, több mint 3 millió embert teszteltek le az országban. Pontos információkat a hétfői rendkívüli kormányülés után fognak nyilvánosságra hozni, de annyit már tudni, hogy a tesztek kicsit több mint egy százaléka volt pozitív.

photo_camera Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

A tesztelés célja alapvetően az volt, hogy segítsen megfékezni a járványt, és elkerülhető legyen a kórházak túlterhelése. A Paraméter beszámolója szerint hétfő hajnali öttől új rendelkezés lépett életbe: az üzletek és szolgáltatások üzemeltetői elkérhetik vendégeiktől, ügyfeleiktől, vásárlóiktól a hétvégi koronavírus-tesztelés eredményét igazoló tanúsítványt. Ha pedig ezt valaki nem tudja felmutatni, akkor nem engedhetik be az üzletbe. A tanúsítványt ki lehet váltani egy október 29-től nem régebbi negatív PCR-teszt eredményével is.

Akinek pozitív lett a tesztje, annak teljes családjával, illetve az egy háztartásban élőkkel együtt karanténba kell vonulnia 10 napra.

Azoknak viszont, akiknek negatív lett a tesztjük, gyakorlatilag véget ért a kijárási korlátozás, ők ismét járhatnak mindenfelé. Igaz, sok minden továbbra sem nyithat ki Szlovákiában: mint az Új Szó írja, maradt a tömegrendezvényekre vonatkozó tiltás (meccsre sem lehet menni), az utcán vagy parkokban maximum hat ember találkozhat, és zárva maradnak a mozik, a színházak, az uszodák is.

Szlovákiában korlátozták az iskolák működését is, már csak az óvodások és az alsó tagozatosok járnak be, minden más intézményben átálltak a távoktatásra.

Igor Matovič miniszterelnök az Új Szó beszámolója szerint arról beszélt, hogy ismét bebizonyosodott, hogy Szlovákia képes úgy működni, „mint a felelősségteljes emberek társadalma”. Elmondta azt is, hogy a koronavírus elleni harcot a teszteléssel nem tekinthetik lezártnak. Arra kérte a negatív eredménnyel rendelkezőket, hogy továbbra is maradjanak óvatosak, figyeljenek a maszkviseletre, a távolságtartásra és a kézfertőtlenítésre.

Azokat pedig, akiknek pozitív lett a tesztjük, a kormányfő azt üzente:

„A pozitív teszteredmény nem szégyen és nem is bűn. A fertőzöttek többsége nem tehet róla, hogy elkapta a vírust. Ne féljenek, ismerjék el az ismerőseik és a családtagjaik előtt, és kérjék meg őket, hogy teszteltessék le magukat, valamint legyenek nagyon óvatosak a következő napokban”

A tervek szerint hamarosan jöhet az országos tesztelés második fordulója is, már a következő hétvégén.

Matovič közben Facebookon az összeesküvés-elméletek híveinek is odaszúrt egyet, amikor a tesztelések eredményét azzal a viccel jelentette be, hogy hárommillió emberbe ültettek sikeresen chipet.

link Forrás