Jávor Benedek: Ha nem Soros György-plakátokkal kell harcba szállni, ha valóban cselekedni kell, akkor a kormány hirtelen az egyéni védekezésben hisz

politika
2020 november 02., 04:02

„Ma Magyarországon a koronavírus járvány katasztrofális szakaszába kezd lépni” - írja Budapest brüsszeli képviseletének vezetője vasárnap közzétett Facebook-posztjában.

A Párbeszéd uniós tanácsadója viszonylag hosszan ír arról, milyennek látja a magyar kormány hozzáállását a járvány okozta, napról napra rosszabb helyzetre. Nem túl rózsásan. Jávor szerint az egészségügy képtelen lépést tartani a növekvő esetszámmal, említi, hogy a lélegeztetőgépre kerülő betegek fele meghal.

Jávor Benedek európai parlamenti képviselőjelölt az MSZP és a Párbeszéd EP-választási eredményváróján a Villányi úti konferenciaközpontban
photo_camera Jávor Benedek európai parlamenti képviselőjelölt az MSZP és a Párbeszéd EP-választási eredményváróján a Villányi úti konferenciaközpontban Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

„Európában a harmadik legmagasabb a 100 000 főre jutó halálozások száma, és ennek nem az embertelen körülmények között minden létezőt megpróbáló orvosok és ápolók az okai”

- írja.

Jávor végigveszi, hogy mennyi forrást vontak ki az elmúlt 10 évben az egészségügyből, és hogy a kormány végignézte, ahogy az egészségügyi dolgozók sorra elhagyják az országot. Szerinte a kormány nem készült fel a második hullámra. Azt írja: „Nyár eleje óta semmiféle észrevehető lépést nem tett a második hullámra való felkészülés jegyében: nincs tesztkapacitás, nincs kontaktkutatás, nincs felkészített egészségügyi személyzet, nincsenek egyértelmű és betartatott karanténszabályok. A sörhason virító: 'idősebb vagyok mint Szlovákia'-feliratok országa helyett Szlovákia az, amelyik leteszteli a teljes lakosságát. Az abszurd Belgiumban egy - 48 órán belül SMS-ben megküldött - pozitív koronavírus tesztet követően háromszor telefonálnak, hogy az érintett teljeskörű kontaktlistáját megkapják, és részletesen elmagyarázzák a karanténszabályokat. Magyarországon csak a rémtörténetek vannak a mentősök kimerült kapacitásairól, a tesztelésre órákat, fél napokat váró páciensekről, meg az Operatív Törzs nevű stand-up kabaré van”.

Azt írja, bármilyen drámai is a helyzet, a kormány részleges zárlatra sem készül, mert nincs pénz. „Mert az országot kifosztották, és már tavasszal sem jutott sem forrás, sem szándék arra, hogy a bezárni kényszerülő üzletek, vállalkozások veszteségeit kompenzálják, hogy a munkájukat vesztő embereknek segítséget nyújtsanak. Európa egyik legszűkmarkúbb gazdasági segélycsomagja volt a magyar, ha nem számoljuk a Mészáros Lőrinc zsebébe gyömöszölt milliárdokat. És mivel nincs miből kompenzálni, ezért most már korlátozások sem lesznek” - írja.

Szerinte forrás csak focira, atlétikai vb-re, templomfelújításra és vadászkiállításra van. „Csak az emberéletekre nincs. (...) Ez most már nem képletes: szó szerint az életünkkel fizetünk a kormányzat hobbijaiért és a mindent átszövő korrupcióért”.

„Ha nem Soros György-plakátokkal kell harcba szállni, mondvacsinált ellenfelekkel hadakozni, ha nem elég Rogán Antal propagandaminisztériuma, ha valóban cselekedni kell, felvenni a küzdelmet valami valóságos veszéllyel, akkor a kormány hirtelen az egyéni védekezésben hisz, és rábíz mindent az emberekre, oldják meg, ahogy tudják. Kevésbé visszafogott, ha arról van szó, hogy kit szeressünk, hány gyerekünk legyen, milyen mesekönyveket olvassunk. Akkor ott liheg a hálószoba, a gyerekszoba ajtajában, perverz bajuszát rezegteti” - írja.

Jávor szerint a kormány magára hagyta az országot. „Ha elfogadjuk, hogy polgártársainkat, barátainkat, szeretteinket veszítjük el, mert az állam számára fontosabbak a kormányfő hobbijai meg a barátok kistafírozása, mint polgárai élete, akkor így fogunk élni. De akkor mostantól így is fognak bánni velünk”.

link Forrás