Szlávik János azt mondta, a lélegeztetőgépre került covidosok majdnem fele meghal

koronavírus
2020 november 02., 05:22

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az ATV Heti Napló Sváby Andrással című, vasárnapi műsorában beszélt arról, hogy rosszabb most a helyzet, mint az első hullám idején, tavasszal. Szlávik János elmondta, az ő intenzív osztályukon tavasszal az elhunytak aránya 30 százalék körüli volt, most, a második hullám alatt viszont már az itt kezelt betegek 40-45 százaléka meghal. A főorvos kiemelte, hogy itt kizárólag a lélegeztetőgépen kezelt betegekről van szó. A betegek egyre idősebbek és egyre súlyosabb állapotba kerülnek, és így nem tudják kizárni azt, hogy egyre többen halnak majd meg.

A főorvos kifejtette, hogy a Dél-pesti Centrumkórházban jelenleg csak azok a koronavírusos betegek vannak intenzív osztályon, akik gépi lélegeztetésre szorulnak.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezetõ fõorvosa sajtótájékoztatót tart a Szent László Kórházban 2020. február 4-én.
photo_camera Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezetõ fõorvosa sajtótájékoztatót tart a Szent László Kórházban 2020. február 4-én. Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

Szlávik szerint a fekvőbeteg osztályokon a kórházban a betegek 5-10 százaléka hal meg a vírus miatt. Hozzátette, az átlagéletkor most megközelíti az 50-60 évet.

A Magyarországon is használt remdesivir gyógyszerrel kapcsolatban azt mondta: jelenleg igazán hatékony antivirális szer nincs a koronavírus ellen, egyelőre kísérleti szerek vannak, amelyek hatékonynak tűnnek. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Down-szindrómás emberek is veszélyeztetettek: a tapasztalatok szerint ők tízszer nagyobb eséllyel halhatnak bele a koronavírusba, ezért őket is fokozottan kell védeni.