Adatbázis készült az első világháborús hősi halottakról

történelem
2020 november 03., 15:36

Elérhető az interneten a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) I. világháborús gyűjteménye. A háború hősi halottainak két adatbázisa három Intézmény: az MNL, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) és Budapest Főváros Levéltára (BFL) összefogásával készült el, és több mint 1,7 millió adatsort tartalmaz.

Az adatbázis a Magyar Nemzeti Levéltár több mint 60 egyéb gyűjteményt egyesítő, nemrég megújult oldalán érhető el.

Az MNL és a HM HIM között még 2015-ben létrejött megállapodásban az intézmények együtt fogalmazták meg a célt, hogy az elérhető legszélesebb forrásbázison alapuló feltáró munkával össze kell gyűjteni az I. világháborús hősi halottak neveit és a rájuk vonatkozó adatokat.

A HM HIM rendelkezésére álló katonai források (elsősorban az Osztrák-Magyar Monarchia hivatalos, korabeli veszteséglistái) alapján az intézmény munkatársai által készített adatbázis több mint 1 millió 500 ezer nevet tartalmaz, ami a hősi halottak mellett magában foglalja a sebesültek és a hadifoglyok neveit is.

Első világháború, Skoda M11 Mörser mozsárágyú az olasz fronton.
photo_camera Első világháború, Skoda M11 Mörser mozsárágyú az olasz fronton. Fotó: Vogl Elemér/Fortepan

Az MNL és a munkába 2019 tavaszán bekapcsolódott BFL feladata az volt, hogy polgári vonalról egészítsék ki a katonai vonatkozású iratokban fellelt információkat. Az ott dolgozó munkatársak az intézmények őrizetében lévő, 1914 és 1980 közötti polgári halotti anyakönyvek másodpéldányait nézték át a mostani országhatáron belüli településeket érintően.

Az adatgyűjtéskor a két intézmény munkatársai kb. 11 500 anyakönyvi kötetben összesen kb. 10 millió anyakönyvi bejegyzést vizsgáltak meg, aminek az eredményeként több mint 200 ezer elhunytat azonosítottak be.

A projekt megvalósításában (a HM HIM munkatársait és az adatbázis tervezésében, kivitelezésében szerepet vállaló informatikusokat is ideértve) kb. 200 levéltári szakember vett részt.

Az oldal készítői az első világháború hősi halottjait érintően minden fellelhető adatot összegyűjtöttek, így a katonai szerepvállalásukra vonatkozó adatok mellett bizonyos életrajzi elemeket is tartalmaz az adatbázis, azaz egy sokrétű és hiánypótló alapkutatás eredményeit böngészhetik mostantól az érdeklődők.

A gyűjteményt a Magyar Nemzeti Levéltár az I. világháborús veszteségek feldolgozására és publikálására létrehozott szakmai programjában teszi most közzé, azt a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatta. (MTI)