Jön a szigorítás: a szórakozóhelyeket bezáratják, éjszaka kijárási korlátozás lesz

Egészségügy
2020 november 03., 18:09

Orbán Viktor rendkívüli bejelentést tett a Facebook-oldalán.

Felolvasta, hogy a kormány mai ülésén áttekintették a járványhelyzetet. Azt mondta, Ausztriában már 1,5-szer annyi az 1 millió főre jutó fertőzött, mint itthon. Így december közepére elérhetjük a kórházak teljesítőképességének határát.

A politikai vitákat félre kell tenni, gyors cselekvés kell, legutóbb pedig két hét kellett, hogy az Országgyűlés törvényt hozzon, amivel büntethetik azokat, akik nem viselik a maszkot. Ez a jelenlegi helyzetben abszurd.

Ezért éjféltől újra bevezetik a rendkívüli jogrendet, és kérik az Országgyűlést, hogy 90 nappal hosszabbítsa meg.

photo_camera Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban, színházakban csak maszkban lehet lenni, és csak minden harmadik széken. Ahol nem tartják be a szabályokat, ott pénzbírságot szabnak ki, és a helyet azonnal bezárhatják.

A szórakozóhelyeken a szabályok betartását nem lehet kikényszeríteni, ezért azokat bezárják, éjfél és reggel 5 között kijárási korlátozás lesz, éjfélig mindenkinek haza kell érnie.

A tömegközlekedésben járatsűrítés lesz a csúcsforgalomban, és visszatér az ingyenes parkolás.

Az orvosok bérét megemelik, kórházi ágyak tekintetében Európában harmadikok, lélegeztetőgépek tekintetében világelsők vagyunk – mondta Orbán.

Orbán szerint a végső megoldás a vakcina, ami már látótávolságon belül van. Tárgyalunk az EU-val, Oroszországgal, Izraellel és Kínával is.