Kedd este jelenthetnek be újabb korlátozásokat Magyarországon

Egészségügy
2020 november 03., 10:49

Az operatív törzs keddi tájékoztatóján Müller Cecília helyett Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője foglalata össze a koronavírus-járvány helyzetét Magyarországon.

A kedden bejelentett adatok elég sötét képet festenek: az elvégzett tesztek több mint negyede lett pozitív, miközben egy nap alatt rekordszámú áldozata volt a vírusnak, 84 ember veszítette életét. Már 4767 ember van kórházban, és Galgóczi elmondta azt is, hogy a magyar települések 80 százaléka érintett.

A szennyvíz-vizsgálatok azt mutatják, hogy többek között Békéscsabán, Egerben, Szekszárdon, Tatabányán, Veszprémben, Budapesten és több más nagyvárosban is nőtt a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, azaz arra lehet számítani, hogy a következő időszakban itt nőni fog a fertőzöttek száma is.

Galgóczi elmondta azt is, hogy az operatív törzs folyamatosan tesz javaslatokat a kormány számára, és a mai kormányülésen szigorításokról születhet döntést, amit várhatóan Orbán Viktor fog bejelenteni a kora esti órákban.

Újságírói kérdésre válaszolva Galgóczi Ágnes elmondta, hogy eddig 1071 egészségügyi dolgozót vezényeltek át a járvány miatt.