Koronavírus-számok Magyarországon 11.28.
Elhunytak + 152 Σ 4 516
Kórházban - 55 Σ 7 536
Fertőzöttek + 6 268 Σ 204 708
Tesztek + 21 562 Σ 1 622 765

Liverpoolban nem vacakolnak, mindenkit letesztelnének

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Liverpool lenne az első város, ahol a brit kormány kipróbálná, milyen, ha egy egész városon elvégzik a koronavírus-tesztet. A tervek szerint minden, a városban élő és/vagy dolgozó embernek felajánlják majd, hogy tesztelik, ha vannak tünetei, ha nincsenek, utána pedig kéthetente újabb teszteket ajánlanak fel mindenkinek. 

A lakosság egy részét olyan tesztekkel vizsgálnák, amelyek egy óra alatt eredményt adnak, ha pedig a program beválik, a kormány szerint több millió embert letesztelnek majd karácsonyit szerte Angliában. Sir John Bell, a kormány egyik tudományos tanácsadója szerint az új tesztelési eljárás elég jó hatékonysággal kiszűri a fertőzötteket, bár ezer esetből átlagosan egyszer hamis pozitív eredményt ad, vagyis egy olyan embert mutat fertőzöttnek, akinek nincs is vírus a szervezetében. 

Liverpoolra azért esett a választás, mert ebben a városban az egyik legrosszabb a járványhelyzet az országban, 100 ezer lakosra vetítve 352 fertőzöttről tudtak a hatóságok október végén, míg az angliai átlag 153 eset ugyanekkora lakosságra vetítve. Itt a legmagasabb például a COVID-19 miatti halálozások száma is. A város egész lakosságát lefedő teszteléssel azt akarják elérni a hatóságok, hogy minél több tünetmentes, de fertőző embert kiszűrjenek, ezzel lassítva a fertőzés terjedését. A tesztek elvégzésében 2000 katona segít majd a városban. 

Az Egyesült Királyság területén hétfőn 18 600 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel már több, mint 1,053 millió brit kapta el a koronavírust. A járványban eddig 46 853-an vesztették életüket Nagy-Britanniában. (BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!