Liverpoolban nem vacakolnak, mindenkit letesztelnének

járvány
2020 november 03., 13:46

Liverpool lenne az első város, ahol a brit kormány kipróbálná, milyen, ha egy egész városon elvégzik a koronavírus-tesztet. A tervek szerint minden, a városban élő és/vagy dolgozó embernek felajánlják majd, hogy tesztelik, ha vannak tünetei, ha nincsenek, utána pedig kéthetente újabb teszteket ajánlanak fel mindenkinek.

A lakosság egy részét olyan tesztekkel vizsgálnák, amelyek egy óra alatt eredményt adnak, ha pedig a program beválik, a kormány szerint több millió embert letesztelnek majd karácsonyit szerte Angliában. Sir John Bell, a kormány egyik tudományos tanácsadója szerint az új tesztelési eljárás elég jó hatékonysággal kiszűri a fertőzötteket, bár ezer esetből átlagosan egyszer hamis pozitív eredményt ad, vagyis egy olyan embert mutat fertőzöttnek, akinek nincs is vírus a szervezetében.

Liverpoolra azért esett a választás, mert ebben a városban az egyik legrosszabb a járványhelyzet az országban, 100 ezer lakosra vetítve 352 fertőzöttről tudtak a hatóságok október végén, míg az angliai átlag 153 eset ugyanekkora lakosságra vetítve. Itt a legmagasabb például a COVID-19 miatti halálozások száma is. A város egész lakosságát lefedő teszteléssel azt akarják elérni a hatóságok, hogy minél több tünetmentes, de fertőző embert kiszűrjenek, ezzel lassítva a fertőzés terjedését. A tesztek elvégzésében 2000 katona segít majd a városban.

Az Egyesült Királyság területén hétfőn 18 600 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel már több, mint 1,053 millió brit kapta el a koronavírust. A járványban eddig 46 853-an vesztették életüket Nagy-Britanniában. (BBC)