Szlávik: Már bőven a közösségi terjedési szakaszban vagyunk, a járványt mindenképpen meg kell fogni!

Egészségügy
2020 november 03., 07:56

"Míg az ősz elején kórházba kerülő betegeknél nagyon sokszor ki lehetett deríteni, hogy milyen családi rendezvényen, rendezvényen, szórakozóhelyen voltak, és kapták el ezt a betegséget, addig az utóbbi napokban ez már nem derül ki, nem megállapítható," mondta a dél-pesti centrumkórház infektológus főorvosa az M1 kedd reggeli műsorában. Sőt, a páciens arról számol be, hogy próbált vigyázni, maszkot hordott, nem járt semmilyen tömegrendezvényen és mégis megfertőződött, folytatta Szlávik János.

"Ez azt mutatja, hogy már bőven a közösségi terjedési szakaszban vagyunk. Tehát a járványt mindenképpen meg kell fogni! Meg kell akadályozni, hogy sokkal több ember megbetegedjen!"

- jelentette ki. Lassan, de emelkedik a halottak száma, ami egy "természetes jelenség." Mert ahogy a betegek átlag életkora nő, "törvényszerű", hogy napról-napra nő az elhunytak száma is, magyarázta. Szlávik arról, hogy a lélegeztetőgépre került koronavírusos betegek közel fele meghal, elmondta, hogy a betegség lefolyásában általában a hetedik-nyolcadik napon következik be egy olyan kritikus állapotromlás, aminek leküzdéséhez szükséges a gépi segítség. Az idős, krónikus beteg fertőzöttnél ezt az állapotot "nagyon-nagyon nehéz sokáig fenntartani."

"Bár hangoztatjuk, hogy ez az idősek betegsége: ahogy nő a fertőzöttek száma, úgy fordul majd elő egyre többször, hogy fiatalember betegszik meg koronavírus-fertőzéssel, és nem tudjuk milyen genetikai okok miatt, de nála a betegség súlyosabb formában zajlik le, akár halálos is lehet,"

mondta Szlávik.