Grúziában választási csalásokra hivatkozva új választásokat követelnek az ellenzéki pártok

külföld
2020 november 03., 18:43

Grúziában (hivatalosan: Georgiában) az október 31-i parlamenti választás eredményének megsemmisítését és új választások megtartását követelték közös nyilatkozatukban a kaukázusi ország ellenzéki pártjai, választási csalásokra hivatkozva. Az ellenzéki erők bejelentették, hogy bojkottálni fogják a törvényhozás munkáját.

A grúz parlamentbe a hétvégi választásokon bejutott 8 ellenzéki párt már hétfőn visszautasította a megszerzett mandátumokat, ezzel gyakorlatilag megbénítják a törvényhozás munkáját a nagyobb horderejű kérdésekben, például a költségvetést is csak az ellenzék szavazataival lehet elfogadni.

Az ellenzék szavazatvásárlással, a választók és helyi megfigyelők megfélemlítésével és a szavazatszámláláskor elkövetett erőszakos cselekményekkel vádolja a Georgiai Álom kormánypártot.

A parlamenti választás első fordulóját a Georgiai Álom nyerte meg a szavazatok 48,15 százalékával, a legnagyobb ellenzéki tömörülés pedig 27,14 százaléknyi szavazatot kapott.

Ellenzéki tüntetők az eredmények bejelentése után Tbilisziben november 1-én.
photo_camera Ellenzéki tüntetők az eredmények bejelentése után Tbilisziben november 1-én. Fotó: Vladimir Umikashvili/Sputnik via AFP

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek értékelése szerint a választásokon valódi verseny volt, és általánosságban betartották az alapvető jogokat, de érkeztek olyan bejelentések, hogy a kormánypárt és az állam nyomást gyakorolt a szavazókra, valamint a negatív kampány „bizonyos tekintetben csökkentette a választásba vetett közbizalmat”.

A helyi központi választási bizottság elismerte, hogy szórványosan tapasztaltak szabálytalanságokat, többek között értesülések vannak arról, hogy a leadott szavazatok száma nem egyezik a jegyzőkönyvekben rögzített szavazópolgárokéval. Tamar Svania, a hatóság vezetője szerint olyan kivételes esetekről van szó, amik bűncselekményt testesítenek meg.

Szijjártó: Magyarország folyamatos támogatást ad Georgiának

Magyarország továbbra is az egyik legfontosabb uniós programnak tartja a keleti partnerséget, ennek keretében folyamatos támogatást ad Georgiának – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon.

A Bangkokban, „karanténhotelben” lévő miniszter azt írta, nemrég telefonon beszélt a grúz külügyminiszterrel. Szijjártó Péter gratulált David Zalkalianinak a választások sikeres lebonyolításához, „hiszen új szabályok szerint, új rendszerben került sor a voksolásra”.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint „jó hír, hogy az ország európai integrációs törekvései nem változnak”.

A hegyi-karabahi konfliktussal kapcsolatban azt mondta David Zalkalianinak, hogy nagyra becsüli a közvetítési szándékukat a harcban álló felek között. (MTI)