Mégsem zárják be az összes szórakozóhelyet, csak a diszkókat és koncerttermeket az éjjel megjelent rendelet szerint

POLITIKA
2020 november 04., 06:01

Éjfél előtt megjelentek az Orbán miniszterelnök által kedden kora este bejelentett vírusügyi szigorításokat írásban is rögzítő kormányrendeletek, az éjjeli kijárási korlátozás és a többi korlátozás pontos szabályozásával.

Bár Orbán kedden kora este arról beszélt, hogy

a szórakozóhelyeken a szabályok betartását nem lehet kikényszeríteni, ezért azokat bezárják,

a megjelent szöveg a helyeknek már jóval szűkebb körére vonatkozik. Eszerint a diszkók és a nem leülős koncertermek zárnak be, a legtöbb kocsma, bár és lokál illetve az ülőhelyes koncerttermek viszont nyitva maradhatnak. Az olyan rendezvényeket - és nem helyeket - záratták be ugyanis, ahol a fő szolgáltatás a “lemezbemutatás” vagy az élő zenei előadás és nincsenek megváltott ülőhelyek.

A vonatkozó szakasz szó szerint így hangzik:

2. § (1) Tilos az olyan rendezvény helyszínén tartózkodni, a) amely rendszeresen vagy meghatározott alkalomból, illetve időpontban tartott, nyilvános, valamint nem nyilvános, válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatást főszolgáltatásként nyújt és b) amelyen a részvételhez nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni.

A mindennapi életet talán az éjfél és hajnali öt óra közötti kijárási korlátozás változtatja meg a leginkább. Ezt úgy szabályozták, hogy alapvetően két okból tartózkodhat valaki éjjel jogszerűen közterületen:

  • ha dolgozik vagy munkába megy vagy onnan jön,
  • illetve ha valami az egészségét, életét fenyegeti.

Vagyis a kutyasétáltatás vagy mondjuk a sportolás sem megfelelő indok a szabadtéri tartózkodásra éjszaka.

Érdekes, hogy a kijárási korlátozás megszegését a rendelet semmivel sem bünteti, szankció nincs külön megállapítva.

A friss rendelet messze a legrészletesebben a sportesemények, illetve előadőművészeti előadások (színház, tánc, zene), valamint a mozik szigorított látogatási szabályait rögzíti. Ezen a fronton nincs meglepetés Orbán bejelentéséhez képest: minden harmadik ülőhelyet szabad elfoglalni úgy, hogy két ülés között kettőt ki kell hagyni és közvetlenül egymás mögé nem szabad ülni, emellett minden résztvevőnek végig maszkot kell hordania.

A vonatkozó rész azért is lett olyan hosszú, mert részletesen leírja, hogy a meccseken és koncertek, előadások közben minden helyzetben meg kell tartani a 1,5 méteres távolságot, vagyis a szünetekben, a büfékben és általában a helyszín teljes területén. A szöveg egyik rontásából úgy tűnik, mintha a VIP-páholyok népére enyhébb szabályokat akartak volna hozni: a két ülés kihagyását elrendelő részbe ugyanis külön beleírták, hogy " - a páholyok kivételével - ". De elrontották a dolgot, mert a következő pontban már az szerepel, hogy a 1,5 méteres távolságot a páholyokban is meg kell tartani.

A rendezők kötelessége figyelmeztetni a nézőket, ha nem tartják be a távolságtartási szabályokat, illetve kitiltani őket, ha megsértik azokat.

A rendelet külön rögzíti, hogy a következő típusú kulturális létesítmények nyitva maradhatnak:

a) muzeális intézmény,
b) nyilvános könyvtári ellátást biztosító intézmény,
c) kép- és hangarchívum,
d) közművelődési intézmény,
e) közösségi színtér
f) integrált kulturális intézmény

Szintén komoly hatása lehet a hétköznapokra a tömegközlekedési változásoknak. Budapesten és a megyei jogú városokban a helyi közlekedési cégeknek november 5-ére, vagyis a rendelet megjelenését követő egy napon belül járatsűrítési tervet kell készíteniük a reggel 7 és 9, illetve a délután 3 és 7 közötti idősávokra. Érdekes, hogy a rendelet nem szabja meg, hogy mennyivel kell sűríteni, vagy hogy egyáltalán mi számít sűrítésnek. Pontosabban annyiban, hogy az, amit a helyi kormányhivatal elfogad. Ha a sűrítési terv nem készül el időben vagy az nem teszik nekik, a kormányhivatal akárhányszor újra kiszabhat egy és öt millió forint közötti bírságot.

Orbán korábbi bejelentésének megfelelően eltörölték a fizető parkolást is.

Figyelemreméltó, hogy a rendelet több helyen is említi a kiszabható büntetéseket, de a kijárási korlátozás megszegésére egyik sem vonatkozik. Aki a többi friss szabályt megszegi, arra öt és ötszázezer forint közötti büntetést szabhat ki a rendőr, helyszíni bírságként pedig első alkalommal maximum 150 ezer, visszaesőként 200 ezer szabható ki. A rendőrség a koncerteket, mozielődásokat és sporteseményeket is ellenőrizheti.

Javítás: A cikk eredeti verziójában, mint látható, azt írtam, hogy a kijárási korlátozás megszegésének nincs szankciója, miközben a többi új szabály megszegésének igen. Ebben sajnos tévedtem. Az éjfél és hajnali 5 közötti mászkálás büntetési tétele ugyanaz, mint ami a többi megszegéséért is jár: 5 és 500 ezer forint közötti büntetés, helyszíni bírságként pedig első alkalommal maximum 150 ezer, visszaesőként 200 ezer forint. Eddig tartott a lényeg. Akit érdekel, annak innentől részletesebben elmagyarázom a hiba okát, a többiek itt hagyják abba!

A friss kormányrendelet 14 paragrafusból áll. A büntetésekről részletesen a 10. paragrafus rendelkezik. Ebben kifejezetten az áll, hogy a rendelet 2., 3. és 4. paragrafusának megsértéséért jár büntetés. A kijárási korlátozást viszont az 1. paragrafus rendeli el. Ez alapján írtam, amit eredetileg írtam. Hogy jól értettem, azt egy gyakorló ügyvéd is megerősítette. Csakhogy most egy másik ügyvéd meglepő dologra hívta fel a figyelmemet. Arra, hogy a 12. paragrafusban csapda van elrejtve.

Ez a pont ugyanis meglepő módon a vadonatúj jogszabály részeként egyből módosítja az előbb említett 10. paragrafust, méghozzá azzal, hogy a büntetendők közé bekerül az 1. paragrafus megsértése is. A tévedésért elnézést kérek.