Minek az új, ha megjavítják a régit?

hirdetés
2020 november 04., 12:26
ad

Mindenkinek, aki elmúlt harminc éves van sztorija arról, hogy miért volt régen minden jobb. Például a műszaki cikkek vagy a ruhák, amiket hordtunk. Ennek persze az is oka, hogy volt idő, amikor élt még szakember, aki meg tudta javítani őket. Például, alig tíz éve még élt a Bartókon praktizáló suszter, aki amellett, hogy úgy nézett ki, mintha az Elveszett gyerekek városából lépett volna elő, mindent ötszázért javított, már úgy értem, hogy a két csizma, három félcipőt ötszázért és amikor döbbenten a kezébe nyomtam egy ezrest, hogy nem kérek belőle vissza kicsit hőbörgött, hogy neki amúgy tökmindegy, ha én ilyen gazdag vagyok. De a tisztítóba sem az öreg házaspár négy szép szeméért jártam a Budafokira, sőt még csak nem is a gőzvasalók semmivel sem összetéveszthető illatáért, hanem mert biztos voltam benne, hogy ők semmit nem mosnak feleakkorára össze.

Aztán ezek az idők elmúltak, és egy darabig úgy tűnt, már soha nem lesz senki, akinek eszébe fog jutni, hogy meg is lehet javítani a dolgokat ahelyett, hogy azonnal kidobnánk/lecserélnénk őket. Talán mégsem annyira meglepő, hogy végül pont egy outdoor felszerelést és ruházatot forgalmazó vállalkozás döntött úgy, hogy belefog, és Váci úti üzletük egyik szegletében megnyit egy Javítósarkot, ahol örömmel fogadja a használt, foltos, kiszakadt, vagy bármi okból javításra szoruló túraruházatot és néhány túrafelszerelést, majd professzionálisan megjavítja azokat.

A Mountex-ről van szó és azért is írtam, hogy nem annyira meglepő, hogy ők fogtak bele, mert az outdoor sportok és túrázás megszállottjai pontosan tisztában vannak felszerelésük értékével. Érthető, hiszen aki hétvégén órákat tölt a szabadban, annak egyáltalán nem mindegy, hogy milyen technikai felszerelést visel, és ezek a cuccok mindannyian tudjuk, hogy nem olcsók.

A Mountex alapítóinak filozófiája amúgy onnan ered, hogy amikor ők kezdték a túrázást még csak rendelkezésre sem állt az a fajta minőség, amit manapság boltjaikban árulnak, így rákényszerültek, hogy maguk varrják felszerelésüket, az ilyenekre pedig különösen vigyázni szokott az ember, nem fogja rögtön egy véletlen szakadás után kidobni. Pont emiatt amúgy negyed évszázada már az Üllői úti üzletükben is elhelyeztek egy varrógépet a galérián, ott javították a szakadt cuccokat.

photo_camera Hegedűs Máté; Copyright: Mountex (www.mountex.hu)
Fotó: Copyright:Istvan Huisz

A praktikum esetükben ráadásul találkozik a környezettudatossággal, hiszen a túlfogyasztás ellenszere az, ha nem vásárol semmit az ember, márpedig ha kedvenc kabátom meg lehet javítani és az jól is néz ki, akkor minek költenék újra? Mert hiába hangzik demagógnak, hogy felhalmozunk és ezzel is tönkretesszük a bolygót, ha egyszer sajnos igaz.

A Mountex büszke minőségi felszereléseire, mégis vásárlóbarát elképzelésnek tűnik, hogy arra biztatnak, javíttassuk meg a régit ahelyett, hogy újat vennénk. Kiváltképp, mert újra van hol. Éppen ezért volt remek ötlet, hogy kitalálták, Váci úti üzletükben két varrógéppel, változatos foltokkal, mintákkal és anyagokkal újjáélesztik kedvenc cuccainkat. A későbbiekben szeretnék majd hegesztő géppel is bővíteni a palettát, amit vízálló anyagok varrásainak impregnálására lehet használni, így speciális anyagokat, és a ruházat mellett akár sátrakat, és egyéb felszereléseket is tudnak majd javítani, szóval olyan vízálló holmikat, amikből tényleg felesleges volna pár évente újat vásárolni.

photo_camera Hegedűs Máté; Copyright: Mountex (www.mountex.hu)
Fotó: Copyright:Istvan Huisz

Nem lenne rossz, ha minden cég követné a példájukat, mert ideje mindenkinek vállalnia a felelősséget a portékája minőségéért és akkor talán mi, emberek is kevésbé költenénk olyasmire, amire valójában az ég világon semmi szükségünk nincsen.