Mire érdemes ma még figyelni az elnökválasztással kapcsolatban?

Külpolitika
2020 november 04., 12:16

Egy annyira összetett választási rendszert, mint az amerikai elnökválasztásé, működés közben követni és értelmezni nem egyszerű dolog. A szavazatok összeszámolása több, a végeredmény szemontjából kulcsfontosságú államban még napokig fog tartani - most abban próbálunk segíteni, hogy az elkövetkező órákban mire lesz érdemes figyelni.

Az alábbi államokban nem dőlt még el az elektori posztok sorsa:

  • Alaska
  • Georgia
  • Michigan
  • Nevada
  • North Carolina
  • Pennsylvania
  • Wisconsin
A Milwaukee-i (Wisconsin) választási bizottság elnökét rendőrök kísérik, amikor távozik a központi szavazatszámlálási irodából.
photo_camera A Milwaukee-i (Wisconsin) választási bizottság elnökét rendőrök kísérik, amikor távozik a központi szavazatszámlálási irodából. Fotó: SCOTT OLSON/AFP

Közülük az elkövetkező órákban leginkább Wisconsinra lesz érdekes,ott ma várhatóan eldől, hogy ki gyűjti be az állam 10 elektori szavazatát. Joe Biden jelenleg két tizedszázalékkal vezet, az állás 89 százalékos feldogozottságnál 49,2 - 49,0 a javára, a különbség hétezer szavazat. Senki sem meri megjósolni a végeredményt, ami helyi idő szerint a délelőtti órákban megszülethet.

Nem kizárt, hogy a 16 elektort adó Georgiába is győztest hirdet az AP vagy valamelyik meghatározó médiaorgánum. Itt is kiélezett a verseny, 94 százaléknál Trump 102 ezer szavazattal 50,5-48.3 arányban vezet, és a különbség egyre csökken, ahogy a demokrata többségűnek tekintett nagyvárosi szavazókörökből érkeznek az eredmények. Igaz, ezzel együtt sem valószínű, hogy Biden fordítani tud.

Wisconsin mellett a másik két legfontosabb csatatérállam Michigan és Pennsylvania, ahol 16 és 20 elektori szavazat dől el. Ma azonban ott sok izgalomra nem lehet számítani: a postán feladott szavazatokat még el se kezdték számolni, így ott még napokig eltart a szavazatszámlálás, és bár érkeznek érdekes részletek, biztosat nemigen mer mondani senki sem.

Nevadában, ahol 6 elektorról döntenek, magyar idő szerint holnap délutánig nem közölnek már eredményeket, 85 százalékos feldolgozottságnál Biden vezet 49,3-48,7 arányban. Izgalmas az állás Dél-Karolinában is, amit 2016 után Biden nagyon szeretne elhappolni Trumptól, és ahol Trump 95 százalékos feldolgozottságnál 50,1-48,7-re vezet. A levélszavazatokat azonban itt egészen november 12-ig várják, ezért egyelőre itt sem mer senki győztest hirdetni.