Öt hónapja csak növekszik az élelmiszerek ára

2020 november 5., csütörtök 12:02

Októberben már az ötödik egymást követő hónapban emelkedtek, január óta a legmagasabb szintre nőttek a világpiaci élelmiszerárak a szemestermények, növényi olajok, a cukor és a tejtermékek drágulása miatt a FAO adatai szerint, írja az MTI.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által számított októberi árindex szeptemberhez képest 3,1 százalékkal (3 ponttal) 100,9 pontra nőtt, tavaly októberhez képest pedig 6 százalékkal (5,7 ponttal) emelkedett. Idén januárban az átfogó árindex magasabb, 102,5 pont volt.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Októberben a szemestermények árindexe nőtt a legjelentősebben, szeptemberhez viszonyítva 7,2 százalékkal (7,5 ponttal) 111,6 pontra emelkedett és ezzel már negyedik hónapja tartott a drágulás. A növényi olajok árindexe kilenchavi csúcsra, 106,4 pontra emelkedett októberben, ami 1,8 százalék (1,8 pont) növekedés szeptemberhez viszonyítva. A tejtermékek árindexe is öt hónapja emelkedik, szeptemberrel összevetve októberben 2,2 százalékkal (2,2 ponttal) 104,4 pontra nőtt. A cukor árindexe pedig 7,6 százalékkal (6 ponttal) 85 pontra erősödött októberen.

Egyedül a húsfélék októberi árindexe csökkent: októberben 0,5 százalékkal (0,5 ponttal) 90,7 pontra mérséklődött, január óta kilencedszer jegyeztek fel havi szintű árcsökkenést. A húsipari termékeken belül októberben olcsóbb volt a sertés, a szarvasmarha és a baromfihús, többet kellet viszont fizetni a juhhúsért, mint szeptemberben.