Romániában minden iskolában online oktatásra állnak át, kültéren is kötelező lesz a maszkviselés

Klaus Johannis román elnök csütörtök este a kormányülés kezdetén jelentette be, hogy a koronavírus-járvány megelőzése érdekében hétfőtől országos szinten: 

  • mindenhol kötelező lesz a kültéri maszkviselés; 
  • minden iskolában bevezetik az online oktatást; 
  • ha lehetséges, az állami intézmények és a magáncégek alkalmazottainak is át kell térniük a távmunkára; 
  • a személyes jelenlétet követelő munkahelyeken pedig be kell vezetni a lépcsőzetes munkakezdést, hogy lehetővé tegyék a távolságtartást a tömegközlekedési eszközökön; 
  • az üzletek legkésőbb 21 óráig tarthatnak nyitva; 
  • éjszakai korlátozásokat fognak bevezetni;
  • bezárják a vásárokat és a piacokat; 
  • és minden bulit betiltanak. 

Az elnök szerint a napi tízezer fertőzéshez közelítő romániai járványhelyzet rendkívül aggasztó, és egyértelművé vált, hogy fékentartásához az eddigieknél szigorúbb korlátozásokra van szükség. 

Azonban a  december 6-ra kiírt parlamenti választásokat azonban nem halasztják el, mert Johannis szerint a demokráciát nem lehet zárójelbe tenni. Johannis az Amerikai Egyesült Államok példájára hivatkozott, ahol csaknem százezer új fertőzést diagnosztizálnak naponta, az emberek mégis nagy számban, védőmaszkot viselve, a távolságot megtartva, fegyelmezetten álltak sorba, hogy leadhassák voksukat.

Ludovic Orban miniszterelnök a bejelentést követően elmondta, a szigorításokat a vészhelyzeti állapotnak megfelelően sürgősségi kormányrendelettel kell elfogadja a kormány, így a szigorítások hétfőtől lépnek érvénybe.( via Transindex/MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.