Több mint 11 tonna kokaint foglaltak le az antwerpeni kikötőben

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

Belga nyomozók 11,5 tonna kokaint foglaltak le Antwerpen kikötőjében fémhulladék közé rejtve. Az akció része volt egy bűnszervezet felszámolásának, amely nagy mennyiségben csempészett kábítószert Dél-Amerikából Belgiumba. A lefoglalt kokain piaci értékét 900 millió euróra becsülik. 

A mostani kokainszállítmány hajóval érkezett egy Guyanából származó konténerben Zeebrugge, majd Antwerpen kikötőjébe, ahonnan eredetileg egy Hollandiában lévő vállalatnak küldték volna tovább. A drogot még múlt hét kedden fedezték fel a konténerben. A Belgiumban és Hollandiában tartott házkutatások után szerdán három gyanúsítottat vettek őrizetbe.

Belgiumban már hosszabb ideje nyomoztak a kábítószercsempészek ellen. A nyomozás alatt eddig csaknem 15 tonna kokaint foglaltak le. Korábbi házkutatások során pedig 22 gyanúsítottat vettek őrizetbe és hárommillió eurót (egymilliárd forint) foglaltak le a hatóságok. A belga ügyészség október elején közölte, hogy sikerült leleplezni nemzetközi kábítószercsempész-hálózatot. (HLN/MTI)