Hamarosan szükség lesz egy etikai kódexre, ami alapján az orvosok eldönthetik, hogy melyik beteget tartsák életben

Egészségügy
2020 november 06., 08:57

A Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság (MSOTKE) szerint hamarosan szükség lehet a kamara etikai kódexére, ami alapján el tudják majd az orvosok dönteni, hogy kit mentsenek meg a covidos betegek közül, ha nincs elegendő kapacitás.

A társaság csütörtöki online koferenciáján Lovas András, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztályának vezetője azt mondta, hogy már most vannak olyan osztályok, ahol alkalmazni kellene a MOK etikai ajánlását. A MOK etikai ajánlását még tavasszal írták meg olasz és német minta alapján. Az etikai kódex abban segít, hogy a súlyos morális terhet okozó választás terhét levegye az orvosok válláról, és „széles körben elfogadott, etikai szempontok szerint megfogalmazott elvek mentén történhessen az ellátás, és születhessenek meg a szükséges döntések”.

A kódex szerint a jobban védhető életet kell előnyben részesíteni, vagyis azokat a betegeket, akik nagyobb valószínűséggel gyógyulnak meg, mert így menthető meg a legtöbb emberélet.Berényi Tamás, az MSOTKE elnökségi tagja elmondta, hogy a triázsolást, vagyis a kiválasztást nem a kezelő orvosnak kell végeznie, hanem egy háromtagú triázsteamnek, akik figyelik a betegek állaptotát és ezt vetik össze a meglévő kapacitással. A team élén egy triázstiszt áll majd, aki lehet oxiológus, sürgősségi orvos, aneszteziológus vagy intenzívterápiás szakorvos, olyan személy, aki sokéves tapasztalattal rendelkezik a kritikus állapotú betegek terén. (via Medicalonline)