Koronavírus-számok Magyarországon Trendek
Elhunytak + 91 Σ 3 891
Fertőzöttek + 3 334 Σ 177 952
Gyógyultak + 424 Σ 43 339
Tesztek + 15 311 Σ 1 518 158

Müller Cecília szignójával állítja a Nemzeti Népegészségügyi Központ, hogy nincsenek nála a járásonkénti fertőzöttségi adatok és a megyei halálozási számok

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Október 20-án, azaz több mint két hete részletes adatigényléssel fordult a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz. Olyan adatokat kértek, amik képet adnak az aktuális járványhelyzetről: a beazonosított koronavírus-fertőzések területi eloszlásáról, a kórházban és otthon gyógyuló betegekről.

Az NNK kivárta a közérdekű adatigényléseknél rendelkezésére álló 15 napos határidő végét, és csütörtökön küldött választ a TASZ megkeresésére. Azazhogy nem.

Ugyanis semmilyen adatot nem szolgáltattak, ami a jogvédő szervezet kérdéseit megválaszolta volna.

A kérdések többségére válaszul a már ismert járványügyi tájékoztató oldalakat: a koronavirus.gov.hu-t, sőt, a „Koronavírus tájékoztató oldal” nevű Facebook-oldalt linkelték, mondván, ott már megtalálhatók az igényelt adatok.

Voltak azonban adatkérések amikre járványügyi hatóságként egyszerűen azt felelték, nem tudják teljesíteni, mert nem állnak rendelkezésükre „az igényelt bontásban” adatok.

Így történt, hogy Müller Cecília országos tisztifőorvos aláírásával adta írásba a magyar járványhatóság, hogy nem tud járási bontásban, vagy a fertőzöttek kora és neme szerinti bontásban adatokat közölni a járványról, és azt sem tudja megmondani, mekkora volt a fertőzés reprodukciós rátája (vagyis az a mutató, hogy egy fertőzött átlagosan hány másiknak adja tovább a vírust) október 19-én, az adatigénylés tárgynapján.

A levél szerint az NNK-nak arról sincsenek adatai, hogy egy adott napon a kórházban ápolt fertőzöttek közül hányan szorultak intenzív ellátásra, és hogy a COVID-19 betegeknek fenntartott kórházi és ezen belül intenzív ágyakból mennyi volt szabad és mennyi foglalt. Sőt, azt sem, hogy összesen és lakosságarányosan mennyien hunytak el megyénként a fertőzésben.

A TASZ szerint „ebből két dolog következhet: az egyik, hogy igazat mondanak és fogalmuk sincs, hogy áll a vírushelyzet; a másik, hogy tisztában vannak azzal, hogy milyen tragikus kép tárulna elénk, ha megismerhetnénk az adatokat”. Közleményükben azt írták, nem fogadják el, hogy a járványügy titkolja a nyilvánosság elől a részletes adatokat.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!