Közel 200 halott Csehországban, 20 ezren kórházban Lengyelországban

külföld
2020 november 07., 11:36

Csehországban pénteken 196-an haltak meg a Covid-19 betegség szövődményeiben, ezzel a március elején kirobbant koronavírus-járvány áldozatainak száma 4526-ra emelkedett - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján szombaton közölt kimutatásból.

Az igazolt fertőzöttek száma jelenleg 169 367. Kórházi kezelésre 8276 ember szorul, közülük 1180 állapotát súlyosnak minősítették az orvosok. Ezek a számok is mérsékelten emelkednek, esetleg stagnálnak.

photo_camera Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

Vladimír Cerny, az intenzív kórházi kezelések országos koordinátora pénteken délután azt mondta, hogy a kórházak intenzív osztályai, amelyek a koronavírus eseteket is kezelik, nagy nyomás alatt dolgoznak, rendkívüli módon le vannak terhelve, de továbbra is képesek új páciensek felvételére. Szerinte egyelőre bevált és jól működik az a rendszer, hogy a megtelt kórházak a körzetileg hozzájuk tartozó súlyos betegeket automatikusan átirányítják a kevésbé leterhelt kórházakba.

Pénteken a laboratóriumi szűrések 11 549 új koronavírus-fertőződést mutattak ki, ami mintegy 1700-al kevesebb, mint csütörtökön. A pénteken elvégzett tesztek pontos számát még nem közölték, de az utóbbi napokban mintegy 32-34 százalékuk hoz pozitív eredményt, amit a szakértők nagyon magas aránynak tartanak. Ezen a héten csütörtökig napi átlagban 42 ezer szűrést végeztek Csehországban.

Ladislav Dusek, az egészségügyi információk és statisztikák hivatalának igazgatója szerint a járvány terjedési mutatója pénteken 1,01 volt. Andrej Babis kormányfő korábban azt nyilatkozata, hogy a hatóságok akkor enyhítenek az októberben bevezetett korlátozásokon, ha ez a mutató 0,8 alá süllyed.

Csehországban jelenleg november 20-áig szükségállapot van érvényben, korlátozzák a kiskereskedelmet, a szolgáltatások egész sorát és a szabad mozgást. A maszk viselése mindenütt kötelező. Bezártak a vendéglők, az iskolák távoktatásra tértek át, szünetelnek a kulturális és a sportrendezvények. Az országos labdarúgó- és jégkorong-bajnokságokat szigorú higiéniai előírások mellett a hét végén újraindították. Egy kormányrendelet szerint este kilenc órától reggel ötig a csehek csak bizonyos meghatározott kivételekkel - egyebek között a munkahelyre való utazás vagy egészségügyi probléma - hagyhatják el lakhelyüket.

Rengeteg fertőzött Lengyelországban

Több mint húszezerre emelkedett Lengyelországban a koronavírus miatt kórházban ápolt személyek száma, Mateusz Morawiecki miniszterelnök szombaton további 6000 kórházi férőhely létesítését helyezte kilátásba.

Az egészségügyi tárca adatai szerint 20 249-en szorulnak kórházi kezelésre a fertőzöttek közül, 1813 beteg van lélegeztetőgépen. Országszerte jelenleg még 10 647 szabad kórházi ágy, illetve 544 lélegeztetőgép áll rendelkezésre.

Korábbi rendeletek alapján minden lengyelországi vajdaságban egy vagy több ideiglenes kórházat létesítenek november végéig, közülük az első, a varsói kórház csütörtökön fogadott először betegeket.

A lengyel kormányfő - aki szombaton a sziléziai Katowicében felkereste az ottani Nemzetközi Kongresszusi Központ épületeiben létesülő ideiglenes kórházat - közölte: egy hónap alatt 6000 új férőhelyet létesítenek országszerte, a lélegeztetőgépek kapacitását pedig további 3500-zal bővíthetik az állami tartalékokból.

A közel 38 millió lakosú Lengyelországban az elmúlt 24 órában - a járvány kitörése óta a legmagasabbnak számító - 27 875 új fertőzöttet regisztráltak, ami 789-cel több mint a megelőző nap. Az elmúlt nap 349-en hunytak el, közülük 300-an a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt, 49-en pedig kifejezetten a koronavírus szövődményeiben. (MTI)