Nem terrortámadás volt a lyoni ortodox pap elleni merénylet

külföld
2020 november 07., 20:19

Egy héttel ezelőtt, szombat délután 4 óra magasságában rálőttek egy papra Lyon belvárosában, egy görög ortodox templom közvetlen közelében. Két nappal a három áldozatot követelő nizzai iszlamista merénylet után sokan újabb terrortámadásként értelmezték a bűnesetet, de a francia hatóságok most közölték, szó sincs ilyenről:

a pap támadója egy megcsalt férj volt.

A görög állampolgárságú 52 éves pap, Nikolaos Kakavelakis éppen a város VII. kerületében, a Pere Chevrier utcában található templomot zárta be délután négy óra körül, amikor két lövést adtak le rá.

A papot súlyos állapotban kórházba szállították, a hasán sebesült meg. Rendőrségi források szerint egészen közelről lőtték meg, a lövések a máját érték el, megoperálták, kedden ébresztették fel az altatásból, a kihallgatása alapján pedig beazonosították a feltételezett támadóját: egy 40 éves grúz férfit, aki pénteki letartóztatását követően beismerte a tettét.

A Le Parisien napilap úgy tudja, a támadáshoz használt puskát a Saone folyóban találták meg a nyomozók. A lap értesülései szerint az ortodox pap maga mondta el a nyomozóknak, hogy a férj lehetett a támadója. A rendőrség a grúz férfi 30 éves orosz állampolgárságú feleségét is kihallgatta, aki megerősítette, hogy viszonya volt a pappal.

A támadást követően a BFM hírtelevízió úgy értesült, hogy a pap néhány napon belül elhagyja a közösségét, miután a személye vitatottá vált a helyi ortodox közösségben. (via MTI)