Szlovákiában már a harmadik országos tesztelést tervezik, hogy szabadabb lehessen a karácsony

külföld
2020 november 07., 15:40

Erről Igor Matovič miniszterelnök beszélt szombaton, aki elmondta azt is, hogy ha a szlovákok a színházak és mozik, valamint a kondi- és éttermek is megnyitását szeretnék, akkor mindenképp szükség lesz új országos tesztelési körre. Az Új Szó beszámolója szerint a kormányfő erről a kérdésre a következő napokban társadalmi vitát tervez indítani.

Matovič kitért arra is, hogy nem tudja kizárni az ország teljes lezárását sem, amikor két héten át még munkába se lehetne elmenni otthonról, de ez csak akkor fordulhat elő, ha az emberek „drasztikusan felelőtlen viselkedésbe kezdenének, de ezt végképp nem feltételezem”.

photo_camera Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

A miniszterelnök szerint rendkívül kemény tér vár az országra, ahogy egész Európára is, de szerinte a tömeges tesztelést használva képesek lesznek túljutni ezen. Az Új Szó cikke szerint Matovič bízik benne, hogy három héten belül csökken majd az azonosított fertőzöttek száma, az intézkedések enyhítésére azonban ddig nem lát kilátást, amíg a hétnapos mozgó medián értéke nem csökken 500-ra. Ez jelenleg 2282.

Szlovákiában szombaton megkezdődőtt az országos koronavírus-tesztelés második fordulója. Az első fordulótól eltérően ezúttal csak a járások mintegy 60 százalékát érinti a tesztelés, amely vasárnap késő este ér véget. Ezúttal nincs tesztelés például a két legnagyobb városban Pozsonyban és Kassán. Az eredmény hétfő délelőttre várható.

A múlt hét végén lezajlott első fordulóban mintegy ötezer helyen vettek mintát a lakosságtól. A tesztelésen 3,63 millió állampolgár, az ország lakosságának kétharmada vett részt. A szűrések 38 359 személynél, azaz az összes teszteltek 1,06 százalékánál mutattak ki koronavírus-fertőzést.

A mostani szűrések alapvetően már csak azt a 45 "piros" járást érintik, többségükben az ország északi részén, ahol az első fordulóban a pozitív tesztek aránya magasabb volt 0,7 százaléknál. Ugyanakkor különböző okokból tesztelési helyek nyíltak meg 13 "zöld" járásban is, ahol alacsony volt a pozitív tesztek száma. A magyarok lakta vidékeken például Komáromban, Dunaszerdahelyen vagy Nagykaposon ugyancsak folyik a tesztelés.

Országszerte mintegy 3000 tesztelési helyet állítottak fel. A mintavételeknél a szlovák hadsereg mintegy 4000 katonája segédkezik. A szombat délutáni órákig nagyobb problémákról nem érkezett jelentés. Igor Matovic kormányfő korábban azt nyilatkozta, sikernek tartaná, ha a mostani tesztelésen résztvevők száma elérné a kétmilliót. (Új Szó, MTI)