90 százalékban hatásos a Pfizer vakcinája

járvány
2020 november 09., 11:04

A vártnál jobb eredményeket mutat a Pfizer és a BioNTech cégek koronavírus elleni oltásának nagy mintás tesztje - írja a Guardian. A gyártók közlése szerint a vakcina 90 százalékban hatásosnak bizonyul, vagyis az esetek 90 százalékában megakadályozta, hogy az alany megfertőződjön. Az engedélyező hatóságok korábban azt közölték, hogy már egy 50 százalékban hatásos vakcinára is megadnák az engedélyeket.

Az oltás tesztelésének harmadik fázisában 43 ezer ember vett részt. A tesztelést még folytatják, de a Pfizer vezérigazgatója, Dr Albert Bourla szerint az eddig elért eredmény nagyon jó hír az emberiségnek és a tudománynak. Az eredmények értékelésénél fontos tudni, hogy azokat a gyártó cég közölte, a kutatást külső szakértők nem ellenőrizték, a kutatás nem jelent meg még egy orvosi folyóiratban sem. A 90 százalékos eredmény pedig változhat, ahogy a tesztek folytatódnak.

A Pfizer a tervei szerint a hónap végén megkezdené a két körben beadandó oltás engedélyeztetését az amerikai hatóságoknál, ha pedig megkapja, a cég közlése szerint az év végéig 15-20 millió ember beoltására alkalmas mennyiséget tudnak legyártani.

A New York Times összesítése szerint jelenleg 11 koronavírus elleni oltás fejlesztése tart a tesztelés utolsó fázisánál világszerte, ebből négy az Egyesült Államokban. A Pfizer vakcinájának eredményei egy másik cég, a Moderna vakcinájának fejlesztőinek is jó hír lehet, mert a két oltás hasonló technológiát alkalmaz.