Evo Morales hazatért

külföld
2020 november 09., 17:24

Hazatért argentínai száműzetéséből Evo Morales, Bolívia egykori elnöke. Helyszíni beszámolók szerint Moralest több száz híve kísérte az argentin-bolíviai határhoz, és elbúcsúzott tőle Alberto Fernández argentin elnök és Cristina Kirchner alelnök is, aki szerint Moralesnek mindig lesznek barátai Argentínában.

Alberto Fernandez argentin elnök és Evo Morales volt bolíviai elnök az argentínai La Quiacában 2020. november 9-én.
photo_camera Alberto Fernandez argentin elnök és Evo Morales volt bolíviai elnök az argentínai La Quiacában 2020. november 9-én. Fotó: Ronaldo Schemidt/AFP

Morales, a Mozgalom a Szocializmusért (MAS) párt alapítója a 2019-es választásokon még az ország hivatalban lévő elnökeként indult, és a hivatalos eredmény szerint nyert is, így a negyedik mandátumát szerezte volna meg. De az ellenzék csalást kiáltott, tüntetések kezdődtek, zavargások törtek ki, majd a hadsereg kihátrált Morales mögül, ő pedig lemondott, és előbb Mexikóba, majd Argentínába távozott.

Az átmeneti kormány idején terrorizmus miatt vádat emeltek ellene, de az október 18-i elnökválasztás után, amin a volt elnök párttársa, a Morales idején gazdasági miniszter Luis Arce győzött, visszavonták az ellene kiadott elfogatóparancsot.

Morales Arce győzelme után azt mondta, haza fog térni, és ha engedik neki, szakszervezeti munkát vállal, és mellette haltenyésztéssel akar foglalkozni. Nem vállal tisztséget Arce kormányában, de támogatni fogja őt – mondta.

Acre egyelőre nem jelentette be a kabinetjét, aminek a megalakulása után a koronavírus-járvány okozta terhekkel és az országot sújtó gazdasági nehézségekkel egyaránt meg kell birkóznia. (MTI)