Koronavírus-számok Magyarországon 05.17.
Elhunytak + 38 Σ 29 213
Kórházban - 11 Σ 2 259
Fertőzöttek + 426 Σ 798 573
Tesztek + 10 365 Σ 5 649 027
Egyszer oltottak + 39 287 Σ 4 639 299

Müller Cecília: A járványt megállítani nem lehet

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Rendszeresen elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

„Látjuk azt, hogy a járványt megállítani nem lehet. Zajlik, méghozzá nagyon intenzíven zajlik most ez a járvány, ezért mindent meg kell tennünk ennek a megfékezésére, a járványgörbe ellaposítására” - ezt mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

A sajtótájékoztató elején Kiss Róbert rendőr alezredes elismételte azokat a kedd éjféltől érvényes korlátozó intézkedéseket, amelyeket Orbán Viktor délelőtt bejelentett a Facebook oldalán, Müller Cecília pedig ismertette a járvánnyal kapcsolatos hétfői adatokat

A tisztifőorvos elmondta, hogy az, hogy immár több mint 6061 ember szorul kórházi ellátásra a koronavírus miatt, rendkívüli módon megterheli az egészségügyet, és még messze van a járvány vége. Kórházi ágyakból viszont Müller szerint jó a helyzet, az intenzív ágyaknak a 60 százaléka foglalt és sok lélegeztető gép is van az országban.

Hogy biztosítsák a koronavírusos betegek ellátását, Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős miniszter korábban elrendelte az elektív műtétek elhalasztását és azt, hogy keddtől minden fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény lépjen be a koronavírusos betegek ellátórendszerébe. Ezzel jelentős mértékben megnő az ágyak, intenzív ágyak száma, és felkészül az egészségügyi rendszer arra, hogy minden beteget el lehessen látni. 

Ezzel már 77-re nőtt a koronavírusos betegeket fogadó intézmények száma.Emellett kijelöltek olyan intézményeket is, ahol a fertőzött gyerekeket fogadják. A sürgős, nem halasztható beavatkozásokat, kezeléseket ezután is elvégzik majd,  vagyis  a daganatos vagy szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőket továbbra is ellátják, emellett a szervátültetések és reprodukciós ellátások is folytatódnak.

Kiss Róbert alezredes a sajtótájékoztatón közölte, hogy a hétvégén összesen 453 alkalommal, ebből üzletekben és egyéb zárt helyeken 409 alkalommal intézkedett a rendőrség a maszkviselési szabályok be nem tartása miatt.