Szerdától nem lesznek református istentiszteletek

vallás
2020 november 09., 19:41

A Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának elnöksége azt kéri, hogy az egyházközségek szerdától ne tartsanak istentiszteletet, közösségi alkalmakat.

Az elnökség azt írta, kérik, hogy szerdától az egyházközségek „szüneteltessenek minden közvetlen érintkezéssel járó egyházi alkalmat: istentiszteletet, áhítatot, gyülekezeti hitoktatást, jegyesoktatást, bibliaórát, konfirmáció-előkészítést”, és minden közösségi alkalmat.

A gyülekezeteket kérik arra is, hogy a járvány első hulláma idején közzétett liturgiai ajánlások szerint térjenek vissza online istentisztelet-közvetítésre, a helyi adottságok és lehetőségek szerint.

Az egyházi testületi üléseket (egyházmegyei és egyházkerületi közgyűlés, illetve tanács, zsinati tanács, zsinat) online térben kell tartani, egyházközségi közgyűlés (lelkészválasztás, stb. céljából) nem tartható.

A tisztújítással összefüggő presbiteri gyűlések és választási bizottsági ülések a járványügyi rendelkezések betartásával tarthatók meg – írták.

A már megbeszélt és megszervezett esküvők és temetések a hatályba lépett állami rendelkezések betartásával megrendezhetők.

Felhívták az egyháztagok figyelmét arra, hogy a reformatus.hu-n és más médiafelületeiken sok online áhítat és istentisztelet követhető.

Arra is kérték a gyülekezeteket, hogy osszanak meg a tagjaikkal elmélkedéseket, imádságokat, a tagok pedig tartsanak otthoni könyörgéseket, családi áhítatokat és imádságokat. A gyülekezeti tagok az adományaikat, anyagi támogatásukat pedig átutalással juttassák el az egyházközséghez.

Orbán Viktor miniszterelnök református templomot avat Csömörön 2020. október 31-én.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök református templomot avat Csömörön 2020. október 31-én. Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Javasolták, hogy az egyházi hivatalokban telefonügyeletet tartsanak, a hivatali adminisztrációt online intézzék, a személyes érintkezéssel járó ügyintézést (például temetés megbeszélését) pedig a biztonsági szabályok betartásával végezzék.

Az egyház tagjaitól azt is kérik, hogy a közösségi médiában csak megalapozott és igazolt információkat osszanak meg egymással, a különböző fórumokon tartózkodjanak a félelemkeltéstől és felelőtlen megnyilatkozásoktól.

Végül arra buzdítják a híveket, hogy imádkozzanak a járvány megszűnéséért, a betegekért, az egészségügyi dolgozókért és a felelős döntéshozókért. (MTI)