A lezárás lett az év szava

2020
2020 november 10., 05:37

2020-ban az év szava a lockdown, vagy magyarul a lezárás. A Collins szótár hatezer százalékos növekedést tapasztalt a szó használatával kapcsolatban az elmúlt egy évben, de hasonló mértékű növekedést produkált nyilván a koronavírus, a Megxit, illetve a TikToker (tiktokozó) kifejezések is.

A szótár definíciója szerint a lezárás alatt olyan szigorú korlátozásokat értünk, ami az utazásra, a társadalmi interakciókra és a közterek használatára vonatkozik. A Collins nyelvi tanácsadója, Helen Newstead elmondta, azért választották az év szavának a lezárást, mert „az foglalja leginkább magába egyszerre több milliárd ember tapasztalatait arról, hogy miként korlátozták mindennapjaikat azért, hogy visszaszorítsák a vírust”.

A lezárás befolyásolta azt, ahogy dolgozunk, tanulunk, bevásárolunk és társadalmi életet élünk. Sok ország most kezdi a második lezárást, ezért ez most nem egy olyan szó, amit ünnepelni kéne, de talán ez foglalja legjobban össze azt, hogy mi történt idén a világ legnagyobb részén.

(Guardian)