Amerikában engedélyezték egy antitestet tartalmazó gyógyszer kórházon kívüli használatát

külföld
2020 november 10., 07:36

Az amerikai egészségügyi hatóság engedélyezte, hogy a kórházon kívül is használhassák az első antitestet tartalmazó gyógyszert, ami segíti az immunrendszert a koronavírus elleni harcban.

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal hétfőn jelentette be, hogy az Eli Lilly gyógyszergyártó cég kísérleti készítményét mostantól nemcsak kórházi körülmények között lehet használni a 12 évnél idősebb embereken. A gyógyszert csak azoknak adhatják be, akiknél magas a kockázat, hogy az állapotuk súlyosbodhat, kórházba kerülhetnek, mert például valamilyen krónikus betegségben szenvednek.

A bamlanivimab névre keresztelt készítmény azoknak segíthet megerősíteni az immunrendszerét, akiknek csak enyhébbek vagy mérsékeltek a tünetei. A gyógyszer kórházi tesztelés vizsgálatát korábban leállították, mert nem bizonyult hatásosnak a már előrahaladott koronásoknál. Donald Trump leköszönő amerikai elnököt egyébként egy hasonló antitestet tartalmazó készítménnyel kezelték.

Az Eli Lilly készítménye egyelőre csak ideiglenesen, a covidos betegek esetében használható, ahhoz, hogy teljeskörű engedélyt kapjon, a cégnek még bizonyítania kell, hogy az alkalmazása biztonságos. Az amerikai kormány jelenleg egy olyan megállapodást írt alá a céggel, miszerint 375 millió dollárért vásárolnak tőlük 300 ezer injekciós üveget. (abcnews)