Ausztráliában már három napja nem találnak olyat, aki az országban fertőződött volna meg

külföld
2020 november 10., 06:52

Ausztráliában már a harmadik napja nem találtak olyan koronavírusost, aki az országban kapta volne el a vírust, nem pedig külföldről hozta volna be, írja a Guardian.

A meglévő fertőzöttek mind olyanok, akik tengerentúlról érkeztek és rögtön karanténba mentek, ezért ott derült ki róluk, hogy koronásak.

Scott Morrison, Ausztrália miniszterelnöke kedden jelentette be, hogy fontolgatják, hogy újra megnyitják a határokat az ázsiai országok, Kína, Japán, Szingapúr és Tajvan felé, de az Egyesült Államok és Európa is tiltó listán marad.

Ausztrália még márciusban zárta le a határait, októberben egyedül az új-zélandi lakosok számára engedélyezték a belépést az országba. Mindemellett az országon belüli utazások is korlátozottak voltak eddig, de ezeket is feloldanák év végéig.

A nyitás nem titkolt célja a turizmus fellendítése, ami nagyot tolna Ausztrália gazdaságán, ugyanis az 7 százalékkal zsugorodott három hónapp alatt, ami 1959 óta nem volt ilyen mértékű. A turizmus 2019-ben az ország bruttó hazai termékének 3,1 százalékát tette ki, és csaknem 61 milliárd ausztrál dollárral járult hozzá a gazdasághoz. Bár az ausztrálok helyi szinten azért nyaraltak, de nagyon sok embert kellett így is elbocsátani a turizmusban, szeptemberre mintegy 6,9 százalékra nőtt a munkanélküliség az országban.