Bánki Erik fideszes képviselő ex-felesége is kapott az állami turizmusfejlesztési támogatásból

politika
2020 november 10., 06:23

Panzió és lovasklub fejlesztésére kapott 31, 5 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást a Magyar Turisztikai Ügynökségtől Nagy Ágnes Laura, a fideszes országgyűlési képviselő Bánki Erik volt felesége - írja az MTÜ honlapján elérhető adatokra hivatkozva a 24.hu.

A támogatást a turizmusfejlesztésre létrehozott Kisfaludy-program 300 milliárd forintos keretéből kapta Nagy cége, a Mohácsi Sport Nonprofit Kft. A 24.hu szerint a támogatást már tavaly megítélték a cégnek, de ez csak most került nyilvánosságra a turisztikai program weboldalán.

Érdekesség, hogy amikor a lap újságírója megkereste a Mohácsi Sport Klub tulajdonosát, a nő Bánki Ágnesként mutatkozott be neki telefonon. A nyertes pályázattal kapcsolatban azt mondta, a támogatott fejlesztések már megvalósultak. További kérdésekre nem válaszolt.

A 24.hu szerint a Mohácsi Sport Klub egy 5,5 hektáros külterületi ingatlanon fekszik, aminek tulajdonosa a mohácsi önkormányzat, ahol korábban Bánki Erik is képviselő volt. A területre korábban már jelentős mennyiségű vissza nem térítendő európai uniós támogatás érkezett. Az Átlátszó írása szerint

  • a birtokon 39 millió forintból épült hagyományőrző kézműves ifjúsági tábor,
  • 25 millió forintért új istálló és bálatároló,
  • 32 milliót költöttek pályaépítésre, a fedeles lovarda és az istálló korszerűsítésére,
  • 15 milliót pedig klubház építésére.

Ezt követően nyert a társaság most a hazai költségvetésből pénzt, magyarán az önkormányzati területen, európai uniós forrásból épített lovas és sportközpontot, amit aztán a hazai költségvetésből fejleszthetett - összegez a 24.hu cikke.

A lap azt írja, Nagy Ágnes Laura válásuk után is üzleti kapcsolatban maradt Bánki Erikkel, egy közös üzletben továbbra is érdekeltek: mindketten tulajdonosai a főtevékenységként gabonafélék termesztésével foglalkozó BA-Agrár Kft.-nek. A társaság az elmúlt két évben 60 millió forintot meghaladó árbevételt ért el.