Mostanra sikerült aknamentesíteni a Falkland-szigeteket

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Eltakarították az utolsó gyalogsági aknát is a Falkland-szigeteken csaknem 40 évvel a brit-argentin konfliktus után - közölte kedden Dominic Raab brit külügyminiszter Londonban.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy brit fennhatóság alatt lévő területeken nem maradtak gyalogság elleni aknák. London 14 milliárd forintnak megfelelő összeget ajánlott fel afrikai, ázsiai, illetve közel-keleti aknaszedési programokra.

A Falkland-szigeteken az aknaszedési műveletek nagy részét egy zimbabwei cég munkatársai végezték. November 14-re egy krikett- és labdarúgó-mérkőzésekkel kísért ünnepélyes ceremónia során akarják felrobbantani az utolsó ilyen harceszközt.

 A jövőben a sportrendezvényeket az Atlanti-óceán déli részén található szigetcsoport strandjain is megtarthatják, ahol eddig táblák figyelmeztettek az aknaveszélyre.

Az aknák felszedését 2009-ben kezdték meg, és a tervezettnél három évvel korábban sikerült lezárni.

Argentína 1982-ben megszállta az 1833 óta brit fennhatóság alatt lévő Falkland-szigeteket, amit egy 74 napos véres konfliktus követett a brit hadsereggel. A brit győzelemmel zárult háborúban 255 brit és 649 argentin katona, illetve három szigetlakó halt meg.

A szigetcsoport az Egyesült Királyság saját kormányzású tengerentúli területe. A Falkland-szigetek 400 kilométerre találhatóak az argentin partvidéktől és mintegy 12 700 kilométerre Londontól. (MTI)