Orbán: 50 százalék, hogy az egészségügyi rendszer kitart

politika
2020 november 10., 18:37

A dráma nem jó műfaj, jobb ha az ember kerüli, de vannak pillanatok, amikor eljön egy döntés ideje, és akkor azt habozás nélkül meg kell hozni, kezdte az M1-nek adott interjúját Orbán Viktor kedden este.

Kijelentette, azért nem lehetett tovább várni az intézkedésekkel, mert

minden szakértő szerint, ha most nem történik szigorú korlátozás, akkor 50 százalék az esélye, hogy az egészségügyi rendszer bírja terhelést.

"Ötven százalék nagyon kevés", tette hozzá. A miniszterelnök arra a kérdésre, hogy Nyugat-Európa számos országa már korábban szigorított, annyit válaszolt, hogy

Németország mellett Magyarországon van a legtöbb kórházi ágy, de az biztos, hogy Magyarország rendelkezik a legtöbb lélegeztetőgéppel.

link Forrás

Bár eszközök, ágyak vannak, az egészségügyi személyzet véges. Szerinte több lehet a beteg, mint amennyinek felelős és teljes ellátást lehet adni. Orbán bejelentette: a kormány döntött arról, hogy medikusokat, orvostanhallgatókat is szolgálatba állít, letesztelnek minden tanárt, iskolai dolgozót és szociális dolgozót,

kedd éjféltől pedig kötelezővé teszik a köztéri maszkhasználatot is.

Annak kapcsán, hogy a középiskolások digitális tanrendre állnak át, azt kérte a szülőktől, hogy beszéljenek a gyerekekkel, hogy bár ők fiatalok és erősek, és könnyen leküzdik a betegséget, de szüleiket, nagyszüleiket megfertőzhetik, "akár pótolhatatlan veszteséget okozva."

„Most mindannyiunkon múlik, hogy teljes marad-e a család”

- tette hozzá.

„Nem mindegy, hogy belefáradunk vagy belehalunk valamibe! Kultúrnép, intelligens közösség a magyar, és ezt belátja. Egyszer már sikerült, miért ne sikerülne még egyszer?”

Orbán szerint "most közelebb van a vakcina, mint tavasszal volt", belátható távolságban van, és csak a vakcina a megoldás. Úgy számol, hogy december végén, január elején érkezik már annyi oltóanyag, ami elég lesz az egészségügyi alkalmazottak és a közrend fenntartásában dolgozók beoltására.

A beszélgetés végén a járvány gazdasági hatásairól elmondta, hogy egyszerre kell megvédeni az embereket és a megélhetésüket. Most harminc napos intézkedésekről döntött, ezután jöhet az újraindítás, "karácsonyra szabadulhatunk". Szerinte biztosan kritizálni fogják a kormányt nyugatról, hogy ismét bevezette a rendkívüli jogrendet. Miközben az Országgyűlés működik, "tucatszám fog tárgyalni különböző törvényeket, sőt alkotmánymódosításról is fog vitázni."

„Nyilvánvalóan működik a Parlament, mégis azt fogják sok helyen nyugaton mondani, hogy Magyarországon kitört a diktatúra.”

Szerinte sokan pályáznak erre az országra, mert szép, gazdasági lehetősége és pénze is van. "Sokan tennék ezt zsebre", mondta, most éppen egy globális hálózat próbálkozik ezzel.

link Forrás

„Ez a hálózat van. Ön is tudja, már egy karon ülő csecsemő is tudja, hogy Soros György van ennek a középpontjában. Ő a pók, és szövi ezt a hálót”

- mondta zárásként a magyar miniszterelnök.