Upor László nem tart attól, hogy kifulladna az SZFE-s diákok tiltakozása

POLITIKA
2020 november 10., 18:20

A járványhelyzet miatt kedden eldőlt, hogy az SZFE diákjai 70 nap után elhagyják az elfoglalt egyetemi épületet. A keddi sajtótájékoztatón a közönség soraiban ott volt a szeptemberben lemondott egykori megbízott rektor, Upor László is, a 24.hu készített vele interjút.

Upor kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem tart attól, hogy kifulladna az ellenállás. Szerinte a közösség nagyon felelősen döntött, nem akarták saját maguk fontosságát túlhangsúlyozni ezzel a járvánnyal szemben. Úgy látja, hogy most elsősorban az eszközök fognak változni, és az online térbe átköltözve az eddigiekhez hasonlóan erős szimbólumok segíthetik majd a diákok ügyét.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy „a Színművészeti helyzete eleve nem egy pöttöm kis egyetem ügye, hanem az egész felsőoktatás és az egész társadalom ügye. Az már más kérdés, hogy a felsőoktatás szereplői ezt milyen mértékben ismerik föl, és ha felismerik, milyen mértékben merészelnek szembenézni a helyzettel és levonni a következtetéseket. Valamint az is, hogy maga a társadalom mennyire ismeri föl, hogy ez alapvető társadalmi kérdés. De az nagyon fontos, hogy itt nem arról van szó, hogy egy aprócska csoport fontoskodik, hanem arról, hogy ami velünk történik, szimptomatikus. Az volt, és az is marad.”

Elmondta azt is, hogy a távozása óta eltelt másfél hónapban nem tisztult számára a kép azzal kapcsolatban, hogy a felülről odarakott, Vidnyánszky Attila-féle vezetés hogyan képzeli el az egyetem jövőjét.

„Viszont az a mód, ahogyan a mi tiltakozásunkra és állításainkra és követeléseinkre válaszoltak, sajnos egyértelművé tette, hogy a félelmeink nem voltak megalapozatlanok: az autonómia elvételére és megtiprására tett törekvések nagyon konkrét valósággá váltak az utóbbi hetekben, hónapokban. Újabb és újabb olyan lépéseket tapasztaltunk, amelyek arról szóltak, hogy a minisztérium által átadott felelősséggel és jogokkal a kuratórium nagyon is diktatórikusan bánik. Ez tehát egyértelművé vált, míg az továbbra sem világos, hogy milyen tartalmi szándékaik volnának” – mondta Upor a lapnak.