363 madárfaj örökítőanyagát tárták fel

Több 444 videó?
Szeretném

A Földön több mint 10 ezer madárfaj él az apró kolibriktől a fácánokon át a sirályokig. Egy nemzetközi kutatócsoport több mint 150 tagja feltárta 363 madárfaj örökítőanyagát és átfogó genetikai atlaszt hozott létre, amiben szinte minden létező madárcsalád képviselteti magát.

A Nature-ben bemutatott tanulmány a B10K nemzetközi genomprojekt része, aminek az a célja, hogy szekvenálják a bolygó minden létező madárfajának örökítőanyagát, és így létrehozzák ezeknek az állatoknak az átfogó családfáját.

A projekt új statisztikai és bioinformatikai módszereket igényelt – mondta el Lukas Keller, a Zürichi Egyetem evolúcióbiológusa, a tanulmány társszerzője. Keller kollégáival az énekes verébsármány (Melospiza melodia) genomjának feltárásához járult hozzá. Ez a madár annak a 267 fajnak az egyike, aminek az örökítőanyagát eddig még soha nem szekvenálták.

Libajelmezben tüntető bácsi a Fidesz székházánál 2013-ban.Fotó: Horváth Bence

A tudósok több mint 18 milliárd bázispárt (az örökítőanyag információjának alapelemét) szekvenáltak, majd illesztettek össze számítógéppel. A genomadatok fontos információt jelentenek az állatvédőknek is: feltérképezhető a populációk csökkenése vagy azonosíthatók a rokoni kapcsolatok, és egyes káros génmutációk kimutatása és kiiktatása is lehetővé válik. (MTI)