A Deutsche Bank közgazdászai szerint meg kéne adóztatni az otthonról dolgozókat

gazdaság
2020 november 11., 05:45

Az otthonról végzett munka megadóztatását javasolják a Deutsche Bank közgazdászai a veszélyeztetett munkahelyek védelmében. Javaslatuk szerint az otthonról dolgozók jövedelmének 5 százalékát kitevő adóból támogathatnák azokat a munkahelyeket, amiket nem lehet otthoni munkavégzéssel kiváltani. Számításaik szerint csak az USA-ban 48 milliárd dollár folyhatna be az adóból.

Indoklásuk szerint javaslatuk fair, mivel akik otthonról dolgoznak, pénzt spórolnak meg, és kevesebbel járulnak hozzá a közöshöz azoknál, akik munkába járnak: nem fizetnek a tömegközlekedésért, nem esznek éttermekben a munkahelyük közelében, közben kihasználatlanul állnak a drága irodaépületek. "Az otthoni munkavégzés közvetlen megtakarítást jelent az útiköltségen, az étkezési költségeken, a ruházkodásban és takarításban" - írták, hozzátéve, hogy "az öt százalékos adóval nem járnak rosszabbul, mintha bejárnának az irodába".

A bank számításai szerint Nagy-Britanniának évi 6,9 milliárd font bevétele lehetne az otthoni munkavégzés megadóztatásából, amiből évi kétezer fonttal lehetne támogatni az alacsony keresetű, vagy munkahelyük megszűnésével fenyegetett dolgozókat. "Évek óta szükség volna már a távmunka megadóztatására, a covid ezt csak még nyilvánvalóbbá tette" - írta a Deutsche Bank egyik stratégája, Luke Templeman. Szerinte "szimplán arról van szó, hogy a gazdaságunk nem áll készen rá, hogy megbírkózzon azokkal, akik kiiartkoznak a szemtől-szembe kapcsolatokból" - mondta.

Mint írták, a világjárvány kedvezett azoknak, akik otthonról is tudnak dolgozni, miközben veszélyezteti azok megélhetését és életét, akik nem. Javaslatuk szerint az adó nem vonatkozna azokra, akiket közegészségügyi okokból szólítottak otthonmaradásra, sem az önfoglalkoztatottakra és az alacsony jövedelműekre. (Via BBC)