Ausztráliában vizsgálat indul Rupert Murdoch médiabirodalmával szemben

külföld
2020 november 11., 08:43
Rupert Murdoch 2017. szeptember 10-én az amerikai nyílt teniszbajnokság férfi egyes döntőjén.
photo_camera Rupert Murdoch 2017. szeptember 10-én az amerikai nyílt teniszbajnokság férfi egyes döntőjén. Fotó: Julio Cortez/AP

Hivatalos vizsgálat indulhat Ausztráliában Rupert Murdoch médiabirodalma ellen, miután a szenátus jóváhagyta a tárgyban indított népi kezdeményezést.

A konzervatív politikai nézeteit nemhogy nem titkoló, de sajtótermékeiben is kötelező értékrendé tevő médiamágnás News Corporation nevű cége uralja az ausztrál lappiac hetven százalékát. Queensland államban minden napilap az ő tulajdonában van. Ezek a lapok nyíltan szolgálják a Konzervatív kormányzó, jobboldali Liberális Párt* érdekeit, illetve egyéb konzervatív ügyeket, például a klímaváltozás tagadását.

A sajtóbirodalom ellen október elején a volt munkáspáti kormányfő, Kevin Rudd indított petíciót, ezt a múlt hétig több mint félmillió ausztrál írta alá. Ebben azt követelték, hogy egy bizottság vizsgálja meg az ausztrál sajtó sokszínűségét. A kormány nem emelt kifogást a kezdeményezés ellen, így a szenátus szavazás nélkül dönthetet a vizsgálat megindításáról.

Sarah Hanson-Young, a kezdeményezést benyújtó zöld párti szenátor a sajtóban úgy nyilatkozott, hogy amikor félmillió ember aláír egy petíciót, akkor a parlamentnek arra oda kell figyelnie. Azt is mondta, hogy a vizsgálatnak ki kell terjednie a News Corp és a kormány közti "meghitt kapcsolatra" is.

Az ügyben az ausztrál szenátus környezeti és kommunikációs bizottsága indít vizsgálatot, amelynek során feltárják a média sokszínűségének, függetlenségének és megbízhatóságának a helyzetét. (Via MTI)

*Helyesbítés: Ausztráliában a kormányzó, jobboldali párt a Liberális Párt, amit eredetileg Konzervatív Pártnak neveztem a cikkben, tévesen. Elnézést.