Falus Ferenc szerint a kormányzat kapkod, miközben "közel egymillió aktív fertőző szaladgál az országban"

Egészségügy
2020 november 11., 11:23

"Úgy tűnik az elmúlt hat nap alatt a tanácsadói, szakértői meggyőzték, hogy a november harmadikán bejelentett intézkedések nem tarthatóak, sőt, egyértelmű nemzetkatasztrófához vezettek volna," mondta Falus Ferenc a miniszterelnök héten hozott járványügyi intézkedéseiről Szabó Tímea országgyűlési képviselő online fogadóóráján. A volt tisztifőorvos szerint a kormány

olyan mértékben elengedte a járvány terjedését, ami már nemcsak életeket, hanem a gazdaságot is fenyegette.

A most meghozott intézkedések az utolsó utáni pillanatban születtek, ha betartjuk őket, akkor adnak valamennyi esélyt, hogy ne merüljön ki az egészségügy kapacitása. A mostani szigorításokat is hamarabb kellett volna bevezetni, de Falus szerint a jelenlegi helyzet elkerülhető lett volna, ha már augusztusban korlátozzák a tömegrendezvényeket, betiltják a bulikat, meccsnézéseket.

"Az, hogy az egészségügyi ellátást a csúcsra lehet járatni, bármit is nevezünk csúcsnak, egyszerűen nem igaz, mert a kapacitás határ közelében már jelentősen romlik az ellátás színvonala,"

jelentette ki a volt tisztifőorvos. Példaként egy ismerőse tragikus történetét osztotta meg: a 46 éves, négy gyerekes, makkegészséges férfi koronavírussal fertőzéssel került a kiskunhalasi kórházba, ahol túljutott a nehezén, de miután levették a lélegeztetőgépről, kórházi fertőzésben halt meg.

Nincsen terv, kapkodik a kormányzat,

mondta Falus. A nemzeti pandémiás tervet frissíteni kellett volna, majd nyilvánosságra hozni, hogy az emberek tudják mikor, milyen helyzetben, milyen intézkedések várhatóak.

"És nem így, hogy bejelentem: este nyolc és hajnali öt között senki sem mehet ki, aztán rájövök, hogy kutyát azért mégiscsak lehet sétáltatni."

Szerinte a digitális oktatásra való átállást felül kellene vizsgálnia a kormányzatnak, a felsősök továbbra is nagy kockázatot jelentenek, míg az ének és testnevelés órákat nem szabadna megtartani.

"Közel egymillió aktív fertőző szaladgál az országban, pillanatnyilag valószínűleg minden tizedikünk vírushordozó. (..) Nem hasra ütve mondom a számot, a szlovákiai országos tesztelés eredménye mutatja ezt a nagyságrendet ,"

mondta.