Karácsony Gergely: Miközben életeket kell menteni, a kormány a vagyonát menti

POLITIKA
2020 november 11., 11:15

A főpolgármester Facebookon mondta el, mit gondol a kormány intézkedéseiről.

„Miközben életeket kell menteni, a kormány a vagyonát menti alkotmánymódosítással. Miközben a járványt kell kontrollálni, a kormány az ellenzék választási lehetőséget akarja kontrollálni a választási törvény módosításával. Ennek semmi, de semmi köze a felelős kormányzáshoz. Ennek az alávalósághoz van csak köze. Miközben emellett nem mehetünk el szó nélkül, nekünk most elsősorban a cselekvés a dolgunk” - írja Karácsony.

A főpolgármester kritizálja a kormánynak azt a döntését is, mely szerint a 10 ezer fő feletti településeken a polgármesterek hatásköre lett a szabályozás. „Abszurd, hogy Budapesten ezt a felelősséget a 23 kerületi polgármesterre terhelték, mert így szinte lehetetlen a városra egységes szabályozást megalkotni”. Karácsony szerint a járványkezelés botrányos és megkésett, és hiányolja belőle a tesztkapacitások bővítését, az ingyenes szűréseket.

„Az országban, ahol a kormány számára a saját hatalmi és gazdasági érdekei fontosabbak a mindenkit fenyegető járvány és a gazdasági válság kezelésénél, ahol a miniszterelnök napokon belül képes homlokegyenest ellentétes állításokat tenni az egészségügyi kapacitásokról, és az állam felkészültségéről, ahol előbb írnak meg egy lopást legitimáló alkotmánymódosítást, mint azt a kormányrendeletet, amely milliók életét határozza meg az elkövetkezendő hetekre, ott különösen nagy felelősség hárul a polgárokat képviselő önkormányzatokra. Életek múlnak rajta, hogy megfeleljünk ennek a felelősségnek” - írja Karácsony.