Leereszti bőrredőjét a pofájáról a párosodni készülő ráncos arcú denevér

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Bőrredővel fedve pofáját, énekelve, táncolva udvarol a ráncos arcú denevér (Centurio senex) hímje.

Ha a kiszemelt nőstény kiválasztja, a párosodás idejére álla alá ereszti a bőrredőt az állat, számolt be megfigyeléseiről a Costa Rica-i Egyetem tudósa, Bernal Rodríguez-Herrera vezette kutatócsoport a PLOS ONE című tudományos lapban. Hat héten át infravörös- és hangfelvételekkel vizsgálták a különleges denevérfaj viselkedését.

A ráncos arcú denevér ritka, Mexikóban és Dél-Amerika északi részén honos faj. Az állatok gyümölcsökkel táplálkoznak, nevüket szokatlanul gyűrött pofájukról kapták, amely a hímeknél jóval markánsabban szabdalt, mint a nőstényeknél.

A násztánc ideje alatt több hím próbálkozik egy helyen, hogy magára vonja a közeli nőstények figyelmét szárnycsapásaival és hangos füttyeivel.

Ha egy nőstény érdeklődést mutat, a hím letolja pofájáról a redőt és lelkes éneklésbe fog. Az aktus után ismét elfedi pofáját az állredővel, amihez a hüvelykujjukat használják.Az, hogy riválisaikkal körülvéve napokon át alkonyattól nagyjából éjfélig kitartanak a nőstényekre várva, a hímek számára nagyon kimerítő. Ezzel ugyanis a táplálékkeresésre szánt időnek legalább a felét "elpazarolják" - fejtették ki a szakértők. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!