Még csak most fedezték fel, de már a kihalás szélén áll az új majomfaj

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Myanmar távoli, elzárt erdeiben él a nemrégiben felfedezett főemlősfaj, melyet a közelben lévő hegy, a Popa után Popa langurnak neveztek el - írja a BBC. Az állat főleg növényeket fogyaszt, bundája szürke, szeme körül jellegzetes fehér foltok láthatók.

A faj képviselőiből összesen kábé 200-an lehetnek csupán. 

Fotó: THAUNG WIN/AFP

A kihalás szélére úgy sodródott, ahogy sok más faj: az emberi tevékenységnek köszönhetően fokozatosan elveszíti élő- és vadászhelyét. A tudósok rég sejtették, hogy élhet még egy eddig nem ismert faj Myanmarban, de eddig nem volt rá bizonyíték. Az állatok fele, úgy százan már most egy védett területen élnek, a Popa hegyen.

A genetikai vizsgálatok kimutatták, hogy a Popa langur (Trachypithecus popa) úgy egymillió évvel ezelőtt vált le más ismert fajokról. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!