Meghalt Sejk Halífa bin Szalmán al-Halífa

külföld
2020 november 11., 10:01

Meghalt Sejk Halífa bin Szalmán al-Halífa bahreini kormányfő, aki az ország függetlenségének 1971-es elnyerése óta viselte a tisztséget - közölte az uralkodóház a Twitter közösségi portálon szerdán.

photo_camera Fotó: MOHAMMED AL-SHAIKH/AFP

Az elhunyt miniszterelnök a király nagybátyja és a Halífa-dinasztia tagja volt.
Halífa bin Szalmán al-Halífa szerda reggel hunyt el egy amerikai kórházban, 84 éves korában - számolt be a bahreini állami hírügynökség. Temetésére szűk családi körben kerül sor. Halála miatt egyhetes nemzeti gyászt hirdettek.
A konzervatív politikus miniszterelnöksége alatt módszeresen leverték az országban időről időre kirobbanó társadalmi és politikai zavargásokat. A többségében síiták lakta Bahreint a szunnita Halífa-uralkodóház vezeti, ami sokszor elégedetlenséget szül. A miniszterelnök 2011-2012-ben az arab tavasz ellen is felszólalt.
A Perzsa-öböl partján fekvő Bahreinben 1,5 millióan élnek. A Szaúd-Arábiától keletre található, mindössze 715 négyzetkilométeres királyság 33 szigeten terül el. Bahrein egykor brit protektorátus volt, és csak 1971-ben nyerte el függetlenségét. Az országot a király, Sejk Hamád bin Ísza al-Halífa vezeti.

(MTI/APA)