Robbanás történt egy I. világháborús megemlékezésen Szaúd-Arábiában

Robbanás történt Szaúd-Arábiában, Dzsiddában egy nemzetközi emlékünnepségen, amin több európai és az amerikai nagykövet is részt vettek. Többen megsérültek.

A robbanószerkezetet a város egyik temetőjében rejtették el, ahova nem muszlim halottakat szoktak temetni. A szerkezetet akkor hozták működésbe, amikor több ország küldöttei megemlékeztek az I. világháború befejezéséről, ahogy ezt minden évben teszik. A támadást a görög, a francia, az olasz, a brit és az amerikai nagykövetség is megerősítette. A görög nagykövet és egy szaúdi biztonsági tiszt is megsérült, a brit nagykövet kisebb karcolásokkal megúszta. 

Elkövetőként még semmilyen szervezet nem jelentkezett. 

Mekka tartomány kormánya „gyávának” minősítette az ünnepség elleni támadást, és elmondta, hogy az ügyben vizsgálatot indítottak. 

Október 29-én a dzsiddai francia konzulátus egyik őrét megsebesítette késsel egy szaúdi férfi. Az őr csak enyhe sérülést szenvedett. A késelés indítéka még mindig nem ismert. Franciaország felszólította a sivatagi királyságban levő állampolgárait, hogy legyenek a lehető legéberebbek és elővigyázatosak lehetséges terrorrámadások okán. (MTI, BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.