A műgyűjteményét a baltimore-i múzeumnak adományozó John Waters ragaszkodott hozzá, hogy két vécét is elnevezzenek róla cserébe

KULTÚRA
2020 november 12., 09:25

375 modern és kortárs műalkotásból álló, hatalmas gyűjteményt adományozott szülővárosa, Baltimore múzeumának John Waters, a Rózsaszín flamingók és más vicces botrányfilmek rendezője. Ezek közül nagyjából 90 a saját műve, de olyanoktól is vannak közte alkotások, mint Diane Arbus, Cindy Sherman vagy Andy Warhol.

A jelentős adományért hálás múzeum az európai képtárának egyik termét a nyíltan meleg filmrendezőről nevezte el. Ezt nem ő kérte, azt viszont igen, hogy két vécét is róla nevezzenek el a múzeumban, ami meg is történt.

Waters ebből az alkalomból így idézte fel műgyűjtői karrierjét:

“Az első műalkotás, amit életemben vásároltam, egy kétdolláros Miro-poszter volt a Baltimore Museum of Art ajándékboltjában, gyerekként, az ötvenes években. “Miután hazavittem és kiraktam a hálószobám falára, a környékbeli haverjaim ellenséges reakcióiból jöttem rá, hogy a művészet képes provokálni, sokkolni és botrányt okozni. Ez egy életre műgyűjtővé tett. Logikus, hogy a még engem is meghökkentő, felzaklató és feldühítő művészet utáni hatvanéves kutatásom gyümölcsei ott végezzék, ahol ez az egész elkezdődött, vagyis a szülővárosom múzeumában.”

(via The Art Newspaper)