Betiltották a „Tolvajlás nélküli Romániát” szlogent Romániában

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A dél-romániai Dambovita megye választási bizottsága betiltotta a Tolvajlás nélküli Romániát szlogen használatát, amellyel a rendszerkritikus Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kampányol országszerte a december 6-i parlamenti választásokra.

Az USR közleménye szerint a hatóság lejárató szándékúnak minősítette a párt választási jelmondatát, és betiltotta annak használatát.

A Dambovita megyei választási bizottságnál a tavaly őszig kormányon, azóta pedig ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) helyi szervezete tett panaszt, mivel úgy értékelte: a szlogen diszkriminál, gyűlöletet szít, és hátrányosan érinti a választásokon induló összes ellenjelöltet. 

A PSD a választási törvény azon cikkére hivatkozott, amely tiltja az olyan választási üzeneteket, amelyek fajgyűlölet, zsidóellenességet, idegengyűlöletet, vagy bármely más hátrányos megkülönböztetésen alapuló gyűlölködést gerjesztenek, illetve igazolnak.

Az USR közleménye szerint a jelmondat nem egy embercsoport ellen irányul, hanem egy, az alkotmányban és a büntetőjogban is megjelenő értéket, alapelvet hirdet.

Furcsának tartjuk, hogy egy politikai párt - ez esetben a PSD - hátrányos megkülönböztetésnek érzi, hogy tolvajlás nélküli Romániát akarunk” - kommentálta az esetet az USR, hozzátéve, hogy a központi választási bizottságnál fognak fellebbezni a Dambovita megyei döntés ellen. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!