Rugalmasabb szabályozással ösztönözné a távmunkát a kormány a veszélyhelyzet miatt

Mostantól kormányrendelet teszi lehetővé, hogy a veszélyhelyzet időtartama alatt rugalmasabb feltételek mellett biztosíthassák a távmunkavégzést a munkáltatók - tájékoztatott csütörtöki közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Az ITM szerint az új rendelkezés „számos könnyítésre teremt lehetőséget” a munka törvénykönyvében előírtakhoz képest:

  • a munkavégzés helye szabadon választhatóvá válik,
  • a távmunka akár részlegesen, a munkanapok egy részében is megvalósulhat,
  • a munkáltató távmunkavégzés esetén költségtérítés formájában hozzájárulhat a munkavállaló kiadásaihoz, havonta legfeljebb a mindenkori minimálbér összegének 10 százaléka mértékében.

A munkáltató emellett köteles tájékoztatni a munkavállalót a munkavégzéshez szükséges, egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkakörülmények szabályairól, a munkavállalónak pedig ezek szerint kell megválasztania a munkavégzés helyét.

Az ITM azt javasolja a cégeknek, érdemes a távmunka mellett dönteniük, ha tevékenységi köreik, működési sajátosságaik ezt lehetővé teszik, és az átállás nem gátolja munkavállalóikat feladataik teljes értékű elvégzésében.

A kormány célja a rendelettel, „hogy minél korszerűbb szabályozással segítse elő a nem hagyományos foglalkoztatási formák terjedését”. Bodó Sándor, az ITM foglalkoztatás-politikáért felelős államtitkára szerint az új szabályok „biztonságosabbá teszik a munkavégzést és csökkentik az egészségügyi kockázatokat a munkahelyeken” - írja az ITM közleménye.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.