Az iskolákat és a bevásárlóközpontokat is bezárhatják Ausztriában

külföld
2020 november 13., 09:53

Várhatóan újabb járványügyi szigorításokat jelent be szombaton az osztrák kormány.

Az OE24 értesülései szerint bezárják az iskolákat, csak az óvodák és egyes helyeken az alsó tagozatok tarthatnak nyitva. Bezárják a bevásárlóközpontokat is. Az intézkedések keddtől léphetnek életbe.

Ausztriában 10 napja vezettek be szigorításokat, azonban ezek nem hozták meg a várt lassulást a vírus terjedésében. Az ORF is arról ír, hogy emiatt az ottani operatív törzs újabb szigorításokat javasolt a kormánynak. A Presse szerint a hivatalos bejelentés szombaton jöhet. Ugyanakkor az iskolák bezárásáról még viták vannak a kormányon belül. Sajtóértesülések szerint Kurz már hetekkel ezelőtt bezáratta volna az iskolákat, ugyanakkor az oktatási és az egészségügyi miniszterek egyelőre ezt nem támogatták. (Asztriában eddig az óvodák, az általános iskolák, a középiskolák alsó tagozatai maradtak nyitva.)

Ez annyiban Magyarországot is érinti, hogy a kormány rendszeresen laboratóriumként hivatkozik Ausztriára, mondván, hogy a járvány lefolyása 1-2 hetes késéssel követi az ottanit, ezért figyelnünk kell az ő intézkedéseiket.

De valójában, ha megnézzük a halálozási és a kórházi adatokat, a magyar kormány az osztrákokhoz képest késve döntött a szigorításokról.

Az osztrákok október 31-én hoztak Orbán Viktor november 9-i bejelentéséhez hasonló intézkedéseket. Október 31-én náluk 1867-en voltak kórházban. Nálunk aznap 4048-an, 9-én pedig több mint hatezren. Lakosságarányosan most is mindkét mutatóban jobban állnak az osztrákok.

link Forrás
link Forrás