Meghalt Peter Florjančič, a parfümporlasztó feltalálója

DIVAT
2020 november 15., 19:00

101 évesen meghalt Peter Florjančič szlovén feltaláló, többek közt a ma is használatos parfümporlasztó atyja.

A sportolóként, zenészként és színészként is ismert feltaláló egy idősotthonban halt meg, a halálhírét szülővárosa, Bled önkormányzata jelentette be szombaton.

Florjančič több mint 400 találmányt szabadalmaztatott, ezek közül 43 eljutott az ipari hasznosításig. A legismertebb találmányai közé tartozik a parfümporlasztón kívül a műanyag diakeret és a műanyagfröccsöntő-gép.

photo_camera Fotó: Youtube

A feltaláló 1919. március 5-én született Bledben szállodatulajdonosok gyerekeként. Az 1936-os téli olimpián 16 évesen, a jugoszláv síugrócsapat legfiatalabb tagjaként vett részt.

Amikor a nácik megszállták a szülőföldjét, eljátszotta, hogy meghalt egy ausztriai síbalesetben, és ezzel elkerülte, hogy a keleti frontra küldjék. A háború elől a semleges Svájcban keresett menedéket.

Évtizedeken át csillogó életet élt Zürichben, Davosban és Monte-Carlóban, de élt Olaszországban, Németországban és az USA-ban is. Számos hírességgel került barátságba, köztük Jacques Cousteau mélytengerkutatóval.

Kisebb filmszerepet kapott a Monte Carló-i történet (1956) című, Marlene Dietrich főszereplésével forgatott romantikus tragikomédiában.

A feltalálói karrierje egy szövőgéppel kezdődött, de sikeres találmányai közé tartozik egy edzőágy és a műanyagkorcsolya is. 1948-ban feltalálta a műanyag cipzárt, 1957-ben pedig a légzsákot, de ezek annak idején nem váltak be az akkor hozzáférhető alapanyagok gyenge minősége miatt, ezeket a találmányokat később mások fejlesztették életképessé.

Florjančič 1998-ban tért vissza végleg Szlovéniába, 2007-ben megjelentette életrajzát Skok v smetano (Ugrás a tejszínhabba) címmel. Élete utolsó éveire majdnem teljesen megvakult, de így is folytatta feltalálói tevékenységét. A Szlovén Műszaki Múzeum tavaly Megélt álom címmel kiállítással ünnepelte a feltaláló 100. születésnapját. (MTI)