Ellenzéki elnöke lesz Moldovának

külföld
2020 november 16., 05:50

Maia Sandu volt kormányfő, Európa-barát ellenzéki politikus lesz a Moldovai Köztársaság új államfője, az oroszbarát Igor Dodont váltva a poszton, miután Sandu nagy különbséggel megnyerte az elnökválasztás vasárnap tartott második fordulóját.

A szavazatok majdnem teljes összeszámlálása alapján a volt kormányfő a voksok mintegy 57 százalékát kapta - derült ki a központi választási bizottság adataiból, amelyet még hétfőre virradó éjjel nyilvánosságra hoztak a moldovai fővárosban, Kisinyovban.
Ellenfelére, a hivatalban lévő oroszbarát Dodonra a voksok több mint 99 százalékának kiértékelése alapján a választáson résztvevők mintegy 43 százaléka szavazott. Sandu, aki a két héttel korábbi első fordulóban is már nyerni tudott - akkor a külföldön élő moldovaiak szavazatainak több mint 70 százalékát begyűjtve -, az első nő lesz a Moldovai Köztársaság államfői tisztségében.

Maia Sandu - Fotó: AFP/Daniel Mihailescu
photo_camera Maia Sandu - Fotó: AFP/Daniel Mihailescu Fotó: DANIEL MIHAILESCU

A 48 éves győztes politikus már néhány órával korábban köszönetet mondott minden hazai és külföldi szavazónak, amiért a koronavírus-járványa, a visszataszító választási kampány és a sok helyütt nehézségekbe ütköző voksolás ellenére is példátlan számban éltek szavazati jogukkal, megmutatva - mint mondta -, hogy hazájuk sorsa „nem közömbös” a számukra.
Sandu felhívta a figyelmet hogy „az elkövetkező órákban komoly feszültségekre kell számítani”, ezért arra szólította fel a rendőrséget és a választási hatóságokat, hogy teljesítsék a kötelességüket, és ne engedjenek meg semmilyen csalást a szavazatok számlálásában. Egyúttal arra kérte az embereket, hogy maradjanak éberek és őrizzék meg a hidegvérüket.
A hivatalban lévő Igor Dodon a már sejthető veresége ellenére „meglehetősen optimistának” mondta magát, kijelentve, hogy a „saját előrejelzések” szerint belföldön megnyerné a választást. Hozzátette ugyanakkor, hogy „felkészült a vereségre”, mert a moldovai diaszpóra szavazatai egyértelműen befolyásolják a választási eredményt. Sanduhoz hasonlóan ő is nyugalomra intette a híveit. „Mindent el fogunk követni, hogy ne engedjünk meg (valamiféle) destabilizációt” - tette hozzá.


A kisinyovi Európai Politika és Reformok Intézetének igazgatója, Iulian Groza az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy Maia Sandu győzelme a térségre gyakorolt orosz befolyás egyértelmű csökkenésére utal. Szerinte Sandu, aki 2010 és 2012 között a Világbanknál dolgozott tanácsadóként, „elő fogja mozdítani a reformokat” és „képes lesz a nemzeti érdekek védelmére, párbeszédet folytatva Oroszországgal”.

Oroszország, amely idén már tiltakozó mozgalmakkal szembesült a befolyási övezetéhez tartozónak tekintett Fehéroroszországban és Kirgizisztánban is, a moldovai elnökválasztási kampányban nyíltan a hivatalban lévő Dodont támogatta. Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadta a Kremlben és pénzügyi segítséget ígért Moldovának, amelynek mezőgazdaságát idén súlyosan visszavetette a szárazság. Az orosz vezetés emellett azzal vádolta Washingtont, hogy „forradalmi forgatókönyvet” írt novemberre Moldova számára, ahol már korábban is volt példa a választások eredményének kétségbe vonására.

(MTI/dw)