Ez volt Európa legmelegebb októbere

klímakatasztrófa
2020 november 16., 19:48

Az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA) Országos Környezeti Információs Központjának (NCEI) kutatói szerint Európa legmelegebb októbere volt az idei.

A Föld egészét tekintve is a legmelegebbek közé tartozott az elmúlt hónap, a rendszeres mérések kezdete óta ez volt a 4. legmelegebb október. Afrikának ez volt a második legmelegebb októbere a regionális mérések 1910-es kezdete óta.

A világ 10 legmelegebb októbere 2005 óta történt, a legmelegebb hét október pedig az elmúlt hét évre esett (2014 és 2020 között).

Októberben a globális szárazföldi és óceáni felszíni átlaghőmérséklet 0,85 Celsius-fokkal nőtt a 20. század átlaga fölé, ez volt a 4. legmagasabb októberi átlaghőmérséklet az elmúlt 141 évben.

Az év eddigi, januártól októberig tartott időszaka a 2. legmelegebb volt. Az északi-sarkvidéki jégtakaró mérete történelmi mélypontra csökkent a hónapban. Az év eddig eltelt időszakában a globális szárazföldi és óceáni felszíni átlaghőmérséklet 1 fokkal nőtt a 20. század átlaga fölé és csak 0,003 fokkal maradt el a csúcstartó 2016-os évtől.

Európának és Ázsiának ez volt a legmelegebb januártól októberig tartó időszaka a mérések kezdete óta, míg Dél-Amerika és a karibi térség számára a második legmelegebb.

AZ NCEI tudósainak statisztikai elemzése szerint a 2020-as év nagy valószínűséggel a három legmelegebb év közé fog kerülni – áll a NOAA közleményében.

A jelentés szerint az északi-sarkvidéki jégtakaró kiterjedése 36,8 százalékkal csökkent az 1981 és 2010 közötti évek átlagos kiterjedéséhez képest, ez az eddigi legkisebb októberi kiterjedése. Az eddigi rekorder év 2019 volt, amit 450 ezer km2-rel szárnyalt túl az idei zsugorodás.

Rekordmeleg hőmérsékleteket mértek októberben világszerte:

  • a Csendes-óceán északi és nyugati területein,
  • Észak-Amerika déli részén,
  • Dél-Amerikában,
  • Kelet-Európában,
  • a Közel-Kelet északi részén,
  • a Földközi-tenger keleti részén,
  • Dél-Ázsiában
  • az Indiai- és az Atlanti-óceán kisebb területein.

Egyetlen szárazföldi vagy tengeri területen sem mértek rekordalacsony hőmérsékleteket októberben.

Hó viszont volt bőven: a globálisan tapasztalt meleg ellenére az északi félteke hótakarója októberben a 10. legnagyobb kiterjedésű volt az elmúlt 53 év feljegyzései szerint. Észak-Amerikában az idei volt a 2. legnagyobb kiterjedésű októberi hótakaró. (MTI)