Ledózeroltak egy 184 éves, műemlék épületet Ferencvárosban

Az Átlátszó írta meg, hogy ledózeroltak egy 184 éves, műemléki besorolású házat a főváros IX. kerületében, hogy többemeletes épülhessen a helyén. A Lónyay utca 26. alatti épületet Hild Károly tervezte, és Lotz Károly freskója is benne volt. Az Átlátszó drónvideóján látható, hogy a hátsó épületrészt már lerombolták.

2016-ban az akkor még fideszes vezetésű és többségű önkormányzat

jóval az értéke alatt adta el az épületet, mondván, a műemléki védettség miatt nem nagyon lehetett ráépíteni vagy bővíteni. Az örökségvédelmi hatóság sokáig csak a tetőtér beépítéséhez járult hozzá.

A kerület mostani, ellenzéki polgármestere, Baranyi Krisztina a 2016. márciusi testületi ülésen még képviselőként azt mondta, az ingatlan értékesítéséről szóló pályázatot 2016 februárjában írta ki a képviselő-testület, de a későbbi győztes cég már december 18-án létezett, és a nevében szerepelt a Lónyay 26. Baranyi szerint a cég a becsült értéknél kb. 100 millió forinttal olcsóbban, 601,6 millióért vette meg a házat.

A beruházó tavaly áprilisában adott be kérelmet a társasház felújítására/bővítésére, a hatóság pedig megadta az engedélyt, hogy a homlokzati szárnyon kívül a két belső udvart is lebontsák, és új épületet húzzanak fel a helyükre. A lapnak azt írták, jogerős bontási és építési engedély alapján kezdték a bontást. Baranyi azt mondta:

„Egyszer csak jött a Miniszterelnökség egyik eldugott folyosóján lévő osztálytól egy hozzájárulás, mely szerint ez a ház ugyan műemlék, de ilyen módon (a sok emeletes rész hozzáadásával) fel lehet újítani.”

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.