Négy űrhajóst lőtt ki a Nemzetközi Űrállomásra a SpaceX

űr
2020 november 16., hétfő 5:30

Elindította az első teljes értékű űrmisszióját vasárnap a SpaceX, Elon Musk privát űrhajózási társasága, négy űrhajóst küldve a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) fél éve kipróbált Crew Dragon űrhajójában. A NASA Cape Canaveral-i űrközpontjából 19:27-kor (közép-európai idő szerint hétfőn 01:27-kor) indított űrhajó startját élő közvetítésben mutatta az amerikai űrkutatási hivatal.

Fotó: RED HUBER/AFP

Az űrhajó - fedélzetén három amerikai és egy japán űrhajóssal, Michael Hopkinsszal, Victor Gloverrel és Shannon Walkerrel, valamint a japán Szoicsi Nogucsival - előreláthatólag 27 óra repülés után dokkolhat majd a Föld fölött mintegy 400 kilométerrel lebegő Nemzetközi Űrállomáson, ahol jelenleg Szergej Rizsikov és Szergej Kudj-Szvercskov orosz, valamint Kate Rubins amerikai asztronauta dolgozik. A tervek szerint 6 hónapot töltenek ott, amiért most különösen sokan irigyelhetik őket.

Fotó: GREGG NEWTON/AFP

A Crew Dragont magasba emelő Falcon 9-es rakéta első fokozata egy perc repülés után a terveknek megfelelően, a már megszokott módon levált és visszatért egy úszó platformra.

A SpaceX új űrkapszulája idén májusban indult először az űrbe két amerikai veterán űrhajóssal, Robert Behnkennel és Douglas Hurley-vel. Ez volt az első alkalom az amerikai űrhajózás történetében, hogy a NASA magáncéggel együttműködve indított űrexpedíciót. Az űrsiklók nyugdíjazása óta, az elmúlt kilenc évben az amerikai űrhajósok orosz űrhajókkal jutottak el az ISS-re. A SpaceX 3 milliárd dollár értékben szerződött a NASA-val, hogy az űrhajósokat fuvarozza. Hasonló szerződésük van a Boeing űrcégével is, de az egyelőre még a SpaceX mögött jár. Az űrügynökség szerint ezekkel a megállapodásokkal milliárdokat tudnak spórolni. (BBC/MTI)