Németország is szigorításra készül

koronavírus
2020 november 16., 07:36

A járvány lassítása érdekében újabb korlátozásokra készülnek, családi, baráti összejöveteleket se nagyon lehet majd tartani, és az iskolában is kötelezővé tennék a maszkviselést - írja a Reuters.

Egy intézkedési tervre hivatkozva arról ír a hírügynökség, hogy a kormány arra készül, azt kérik majd az emberektől, hogy karácsonyig hanyagolják a családi összejöveteleket is. Várhatóan hétfőn találkozik Angela Merkel kancellár a tartományi vezetőkkel, hogy megtanácskozzák a tervezetet. Jelenleg Németországban részleges lezárás van, a bárok és az éttermek zárva vannak, az üzletek és az iskolák viszont nyitva. Ennek köszönhetően az új fertőzések száma már nem növekszik exponenciálisan, de csökkenés sem várható egyhamar. A Reuters által megszerzett dokumentumban írnak arról is, hogy nehéz hónapok elé néznek, míg meg nem érkezik végre a vakcina.

A tervek között van, hogy tovább szigorítják a különböző háztartások közötti találkozásokat, és hogy az általános iskolában is maszkot kell viselni. Az osztályok számát megfelezik, hogy több hely legyen a tanulók között, és minden veszélyeztett ember jogosult lesz hetente egy ingyenes FFP2-maszkra.

November 23-án a tartományi vezetők és Merkel újra találkoznak, és az akkori járványügyi adatok fényében döntenek arról, szükségesek-e további szigorítások.

Németországban október végéig 520 ezer fertőzést regisztráltak, de november első két hetében kilőttek a számok, és felment 780 ezerre. Az intenzív osztályokon drasztikusan megnőtt a betegszám.